Oavgjort i känsloladdade toppmötet

Det small i närkamperna, tjafsades mellan avbytarbänkarna och hölls ett enormt högt tempo. En oväntad målskytt kunde skjutit segern till Göteborg FC, men det blev 1–1 mot toppkonkurrenten Rosengård.
– Vi var inte vana vid den här pressen. Det var tufft, säger GFC:s Emma Koivisto.

|

Det gick inte att ta miste på att det var ett rival- och toppmöte på Valhalla IP under torsdagskvällen. Det tog inte mer än några sekunder innan Pauline Hammarlund hade satt in en kroppstackling som fick Glodis Perla Viggosdottir att inse att tillställningen var i gång.

Och det syntes inte bara på planen.

Matchen var dryga kvarten gammal när GFC-tränaren Jörgen Ericson flög upp från bänken och sökte en frispark för Stina Blackstenius. Rosengårdsbänken var inte sena med att börja munhugga med Jörgen Ericson och efter att fjärdedomaren fått ordning på tjafset fick också gästernas bänk se det gula kortet.

Spelmässigt var det dock Rosengård som tog tag i taktpinnen och med en tydlig spelidé. Gästerna satte en enorm press på GFC:s bollhållare så fort hemmalaget fick bollen. Det var ett matchtempo som nog inte går att jämföra med många andra damallsvenska matcher den här säsongen.

– Vi är inte vana vid den här pressen. Det var tufft. Vi var inte förvånade att de skulle komma så hårt, men vi är som sagt inte vana vid det, säger GFC:s Emma Koivisto.

Prickade ramen

Målchansmässigt var det också Rosengård som skapade under matchinledningen. Anna Anvegård var klart närmast med ett skott utifrån som prickade stolpen.

Göteborg kunde också haft ett riktigt bra läge under första halvtimmen, men Stina Blackstenius var inte på hugget när returen efter Pauline Hammarlunds skott kunnat gå rakt i gapet på henne om hon fullföljt mot mål.

GFC blev bättre och bättre på att hantera Skånelagets press ju längre den första halvleken gick, men det var ändå Rosengård som skapade ytterligare något farligt läge innan paus, men Jennifer Falk i GFC-målet visade varför hon är en av landets bästa burväktare.

– Jag är glad att vi överlevde matchinledningen. De började mycket bättre än vi gjorde, men steg för steg kom vi in i matchen, säger Emma Koivisto.

Första målet i matchen skulle i stället komma i inledningen av den andra halvleken - och då var det GFC som höll sig framme. Ett fint anfall slutade med att Julia Roddar fick bollen på vänsterkanten och med ett långt inlägg hittade hon Emma Koivisto på bortre stolpen och ytterbacken kunde bara stöta in 1–0 till GFC.

– Jag fick en perfekt kross från Julia och det var ett enkelt jobb för mig. Jag hade inte bollen jättemycket i matchen, så jag är mest glad att jag gjorde mål, säger Koivisto.

Larsson effektiv

Men repliken skulle komma.

I den 65:e minuten kom Rosengård i genom i en spelvändning, klassanfallaren Mimmi Larsson fick alldeles för stora ytor och då satt kvitteringen bakom Jennifer Falk som innan målet hållit nollan i hennes 425 senaste matchminuter.

Båda lagen gick för segern under slutet av matchen. Rosengård skapade lite halvchanser, Göteborg hade sina lägen, men det slutade 1–1 i den tidiga seriefinalen vilket gör att GFC fortfarande leder damallsvenskan.

– Vi ville såklart vinna, men de fick i alla fall inte tre poäng så det var ändå ett okej resultat, säger Emma Koivisto.