Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Genrebild.  Bild: JESPER ZERMAN
Genrebild. Bild: JESPER ZERMAN

Nytt vittne i matchfixningsutredningen: "Misstänkte elitspelaren kontaktade mig"

På torsdag startar rättegången mot två före detta elitspelare, en av dem AIK-profilen Dickson Etuhu, för misstänkt matchfixning i samband med matchen mellan AIK och IFK Göteborg våren 2017.
Nu berättar ett nytt vittne, en svensk fotbollsspelare, att han blivit erbjuden 200 000 kronor för att förlora en match – av den andre spelaren som nu står misstänkt för matchfixning.
– Jag blev kontaktad av en person på en parkering som ville att jag skulle påverka resultatet, säger vittnet till Uppdrag Granskning.

Bara två dagar innan rättegången om matchfixning inleds kommer nya vittnesmål som kan röra om i fallet. SVT:s Uppdrag Granskning skriver om ett möte med en fotbollsspelare redan 2014. Spelaren vittnar om att han blivit kontaktad av en tidigare elitspelare på en parkering – och då blivit erbjuden stora summor pengar för att påverka resultatet i en match.

Den tidigare elitspelaren, som ska ha erbjudit mutan, är en av de två personerna som nu står misstänkta för matchfixning. Det nya vittnesmålet gäller inte den förre AIK-spelaren Dickson Etuhu, som talade ut i DN om misstankarna mot honom tidigare i veckan.

– Det är skitsnack. Absolut skitsnack. Absolut, absolut skitsnack. Det är otroligt att ett vanligt samtal med en kompis kan leda till något sådant här och det gör mig så arg, säger Etuhu till DN.

Det är istället den andre misstänkte – en 37-åring med meriter från elitfotboll som ska ha erbjudit pengar till spelaren Uppdrag Granskning pratade med 2014.

– Det har hänt vid ett par olika tillfällen. Vid något tillfälle var det 50 000 och vid något annat tillfälle var det 200 000, då hade jag möjlighet att få med mig lagkamrater och erbjuda dem pengar av den här kakan, säger vittnet.

Den misstänkte elitspelarens advokat Peter Dahlqvist vill inte kommentera de nya uppgifterna.

– Av naturliga skäl kan min huvudman inte närmare kommentera så pass allmänt hållna uppgifter med annat än att avfärda påståendet som en ren lögn. Vi kommer inte heller uttala oss närmare innan huvudförhandlingen har avslutats, säger han till Uppdrag Granskning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.