Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Nytt svenskt kryss mot Norge

En vunnen poäng, snarare än två förlorade.
Emil Forsberg räddade landslaget från en kostsam förlust som troligen äventyrat ett sjätte raka deltagande i EM-slutspelet.
Landslaget klarade med nöd och näppe 1–1 mot Norge.

Resultatet betyder att Sverige håller undan i gruppen med fyra matcher kvar – men det var efter många om och men.

In i det sista hade norrmännen lägen som kunde fått vågskålen att tippa över i norsk favör inför höstens avgörande.

Men Sverige höll undan – med ett lag som bjöd på en överraskning.

Marcus Berg, en grundbult i startelvan sedan Janne Andersson tog över efter EM-slutspelet 2016, förpassades till sist till bänken. Veteranen har alltid gjort sitt jobb, men ben blir äldre.

LÄS MER: Berg bänkades mot Norge: "Inte helt hundra"

Det finns piggare och yngre.

Tiden var slutligen kommen för förbundskaptenen att släppa fram Alexander Isak och Robin Quaison samtidigt och tillsammans på topp.

Mesta kretsade kring Isak

Anderssons fingertoppskänsla ska inte ifrågasättas. Isak är i laget för att stanna, Quaisons position som anfallare är inte lika säker.

Det mesta kretsade inledningsvis kring Isak offensivt – med lite flyt/marginaler på sin sida hade han skickat in en boll eller två under första halvlek.

Han borde definitivt fått chansen att utmana Rune Jarstein i en man mot man-duell.

Isak, på väg att nå ett friläge, hölls fast i tröjan av högerbacken Haitam Aleesami, men den slovenske domaren Slavko Vincic vinkade "spela vidare" med några minuter kvar av halvleken.

Sedan kom smockan – och ett underlag för en lång diskussion om Andersson gjorde sig av med en favorit för lite.

"Granens" fatala misstag

Lagkaptenen Andreas Granqvist – hjälten från Milano och folkkär under VM – har en svag säsong bakom sig i allsvenskan med Helsingborg. Andersson och landslagskompisarna har under veckan gått i god för mittbacken, men ingen missade misstaget, det fatala.

LÄS MER: Granqvist: "Jag fick en dålig touch"

En omdömeslös sidledspassning till Victor Nilsson Lindelöf, som hade en ovanligt svag kväll, bröts av Joshua King som passade till Martin Ødegaard. Den norske stjärnan lade upp för Stefan Johansen.

Lugnt placerade Johansen in 0–1. Granqvist tittade upp mot den regntunga himlen med ögon som berättade om förtvivlan.

På den norska bänken lyste något helt annat i Lars Lagerbäcks blick. Där och då var Norge förbi Sverige i tabellen.

– Målet innan paus är en kalldusch men jag tycker vi reser oss i andra på ett rimligt sätt, säger förbundskapten Janne Andersson till TV4.

LÄS MER: Andersson: "Ett kryss är en halv seger"

Ett tillstånd som upphörde att gälla efter en timmas spel – exakt när Emil Forsberg, rätt anonym i övrigt, placerade in kvitteringen och noterade sitt åttonde landslagsmål. Andra fötter bäddade för Forsberg. Isak tog ned Pierre Bengtssons inspel, Sebastian Larsson fångade upp bollen och spelade till Albin Ekdal.

Mittfältsveteranen kunde ha chansat med ett skott. I stället vände han och lade upp för Forsberg.

Allt för laget.

LÄS MER: Nilsson Lindelöf sågar laginsatsen

Norge matade på

Tunga, starka, svåra lagerbäckska Norge matade på med farliga inlägg, frisparkar och inkast. King, en av planens främsta, stångades. Tarik Elyounoussi skickades in för att bistå. Norge gick för ett segermål.

Janne Anderssons kontring i 77:e minuten? Ut med Quaison och Isak. In med Sebastian Andersson och Marcus Berg.

LÄS MER: Isak: "Inte helt nöjd"

Talrik reaktion på läktarna? Burop när Isak klev av.

Anfall är bästa försvar valdes i stället för att värna om poängen. Ett taktiskt vågspel i ett läge när Norge hade kommandot.

Ekdal, varnad, kroknade. I sekvensen innan, när King sköt utanför, hängde han inte med. Andersson såg vad som hände och satte in Gustav Svensson med sju minuter kvar av ordinarie tid.

Men matchen fick inget avgörande.

– En poäng är bättre än ingen så vi tar med oss den poängen och ser fram emot nästa landskamp om en månad, säger Forsberg till TV4 efter matchen.

LÄS MER: Lagerbäck: "Inte i vinnarspåret"

Så startade Sverige:

Robin Olsen – Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Victor Nilsson-Lindelöf, Pierre Bengtsson – Sebastian Larsson, Kristoffer Olsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg – Alexander Isak, Robin Quaison

Så startade Norge:

Rune Jarnstein – Omar Elabdellaoui, Håvard Nordtveit, Tore Reginiussen, Haitam Aleesami – Stefan Johansen, Sander Berge, Markus Henriksen, Ole Selnæs, Martin Ødegaard – Joshua King

Detta krävs för svenskt EM-spel:

Ettan och tvåan i varje grupp går direkt till EM. Sverige ligger i nuläget tvåa i grupp F med tio poäng. Rumänien har sju poäng men vid samma poängställning mellan lagen är Sverige före tack vare inbördes möten. Spanien toppar på femton poäng.

Skulle Sverige hamna trea eller sämre i gruppen finns fortfarande chansen att använda Nations League som räddningsplanka. Sverige vann i höstas sin Nations League-grupp mot Ryssland och Turkiet i B-divisionen och har möjligheten att ta reservvägen till EM.

De fyra bästa lagen i B-divisionen, som ännu inte är klara för EM, gör upp om en plats i mästerskapet via ett playoff-spel våren 2020. Vilka lag Sverige i så fall möter vet vi efter EM-kvalet.

Tabelläget i grupp F:

1) Spanien, 18 poäng

2) Sverige, 11 poäng

3) Rumänien, 10 poäng

4) Norge, 9 poäng

5) Malta, 3 poäng

6) Färöarna, 0 poäng

Sveriges matcher:

8 september: Norge (h).

12 oktober: Malta (b).

15 oktober: Spanien (h).

15 november: Rumänien (b).

18 november: Färöarna (h).

Övriga matcher med svenskt intresse: Norge–Spanien (12 oktober), Rumänien–Norge (15 oktober), Spanien–Rumänien (18 november).

(TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.