Nytt projekt vill göra svensk fotboll säkrare

Skrikande supportrar, aggressiv polis, bestämda klubbledare. Svensk fotbolls säkerhetsarbete har ofta handlat om starka åsikter och tydliga ståndpunkter. Forsknings- och utvecklingsprojektet Enable vill basera debatten på forskning.

ANNONS
|

Debatten om säkerhet och publikhantering på svenska fotbollsarenor har genom åren präglats av män i kostym som ropat på högre straff och längre avstängningar. Det har sällan eller aldrig refererats till forskning och vetenskap. Det vill Enable Research förändra.

Det var en tragedi som fick tanke att bli verklighet. När en Djurgårdssupporter avled som en följd av supportervåld inför den allsvenska premiären 2014 blev det som många redan vetat om glasklart: svensk fotboll hade säkerhetsproblem. Men hur möter man bäst dessa problem? För människorna bakom Enable stavades svaret forskning.

– Det handlar om att skapa en gemensam idé om aktuellt läge, vad som ska hända och varför. Hur kan vi undvika att det blir olyckor och irritation? I den allmänna debatten pratar man ofta om hårdare tag. Helt avgörande för vår metodik är att våra partners – Polisen, fotbollen och supportrarna – deltar i analyserna. Vi vill inte bara leverera forskningsresultat, vi vill driva utveckling. För att lyckas med det måste parterna vara aktiva delar av arbetet. Enable skulle därmed kunna ses som en plattform för ett faktabaserat, konstruktivt samtal kring säkerhet och trygghet i svensk fotboll, säger Anders Almgren.

ANNONS

"Varför skedde en incident här"

Han har ett långt förflutet i IFK Göteborgs supporterled bakom sig, som ordförande för Änglarna, som SLO i klubben. Nu är han anställd av Enable för att driva projektet. Sedan starten 2014 har Enable samlat representanter från polisen, klubbar, supporterrörelsen och förbund för att gemensamt diskutera och observera säkerhetsarbetet runt svensk fotboll. Observationerna har lett till flera rapporter som publicerats och som, tror Anders Almgren, kan leda till ett mer effektivt säkerhetsarbete.

– Vi försöker förstå händelseförloppen. Varför skedde en incident här? Det gäller att svensk fotboll hittar metoder så att alla ska känna att polisens och klubbarnas sätt att jobba är rimligt. Att alla jobbar för att publiken ska trivas och fotbollen ska vara tillgänglig för alla, säger han.

Polisen står bakom

Lars–Gunnar Ekstrand vid Göteborgspolisen har tre decennier i Polismyndigheten bakom sig. Han har jobbat vid fotbollsmatcher många av dessa år och utbildar i dag poliser i särskild polistaktik, vilket bland annat används just vid idrottsevenemang.Han har varit Göteborgspolisens gren in i Enable under projektets tre år.

– Det är oerhört intressant att ha forskare som tittar på både oss och arrangörerna. Studierna går ut på att hitta utvecklingsmöjligheter och det är intressant, säger han.

Fältstudierna är ett sätt Enable hoppas påverka och förbättra säkerhetsarbetet inom svensk fotboll. Genom exempel på händelseutvecklingar, både positiva och negativa, kan polisens och arrangörernas arbete förbättras i framtiden. Dessa faktiska studier har i hög grad saknats tidigare. Istället har bedömningar och åsikter till stor del baserats på andra influenser. Det kan ha varit medias rapportering, polisens berättelse eller klubbansvarigas upplevelser.

ANNONS

"Det har öppnat dörrar"

Kanske än viktigare har Enable varit för att skapa en kontaktyta som aldrig tidigare har funnits. Sofia Bohlin är ordförande i den svenska supporterorganisationen SFSU. Hon har varit involverad i flera studier och möten i Enables regi och på så vis kommit i kontakt med aktörer hon aldrig tidigare fått möjligheten att diskutera med.

– Det har öppnat dörrar. Utan Enable så hade inte jag och SFSU träffat de poliser som jag har träffat. Kontakten vi har är till specifika personer, som vi har träffat genom Enable, säger hon.

Enable

  1. Är ett forskningsprojekt finansierat av Gålösstiftelsen i Stockholm.
  2. Forskar, genom observationer och workshops, i säkerhet kring svensk fotboll.
  3. Grundades 2014 av Djurgårdens CSR-ansvarige Filip Lundberg, den engelske professorn Clifford Scott och danske Jonas Havelund . Engagerar akademiker från flera länder.
ANNONS