Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild från en ungdomsfotbollsmatch i Enskede i Stockholm. Bild: Mats Schagerström/TT
Arkivbild från en ungdomsfotbollsmatch i Enskede i Stockholm. Bild: Mats Schagerström/TT

Nytt pilotprojekt i Holland – könsneutral fotboll

Holland har sedan Johan Cruyffs dagar gått i bräschen för utvecklingen av fotboll. Ett nästa steg kan nu vara att tillåta kvinnor spela i herrarnas seniorlag i landets amatörligor.
– Vi tror på att det ska finnas plats för alla inom fotbollen, säger Art Langler, utvecklingsansvarig på holländska fotbollsförbundet enligt hemsida.

Det holländska fotbollsförbundet har givit tillåtelse för att en kvinna, 19-åriga Elle Fokkema, ska kunna ansluta till VV Foarut i holländska fjärdeligan inför 2020/2021.

Att låta en kvinna vara en del av ett herrlag är startskottet för ett projekt för att se om att fler kvinnor mer permanent ska tillåtas vara en del av holländska herrlag.

– KNVB (holländska fotbollsförbundet) står för mångfald och jämställdhet. Vi tror på att det ska finnas plats för alla inom fotbollen, säger Art Langler, utvecklingsansvarig på holländska fotbollsförbundet till deras hemsida.

Nya förfrågningar varje år

I ett uttalande bekräftar Art Langler att det holländska fotbollsförbundet ofta får förfrågningar avseende att låta kvinnor delta i herrlag.

– Varje år får vi frågor från en förening om att låta kvinnor spela fotboll i ett herrlag.

Damfotboll erkändes 1971 i Nederländerna och har sedan dess ingått officiellt i det holländska fotbollsförbundet. ”Blandad fotboll” för flickor och pojkar upp till 12 år introducerades 1986.

Nu kan det alltså bli så att ”blandad fotboll” även kan bli en del av seniorfotbollen.

– Det finns en dessutom plats för en trevlig idrottsutmaning som vi inte vill blockera. Det är därför vi startar det här pilotprojektet. Vi kommer övervaka hur det går i nära samråd med klubben. Baserat på det kan det ske en förändring av reglerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.