Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: DANIELE MASCOLO

Nytt fall av rasism på italienska läktare – Lukaku drabbad

Italien skakas av ytterligare en rasism-skandal under en fotbollsmatch. Denna gång riktat mot Inter-anfallaren Romelu Lukaku.
– I andra länder hejar supportrarna på sitt eget lag, säger Inters tränare Antonio Conte.

Flertalet spelare i italienska Serie A har under de senaste åren drabbats av rasistiska glåpord från läktarplats.

I fjol utsattes Juventus-spelaren Mosie Kean, numera i Premier League-klubben Everton, samt Napolis mittbacksstjärna Kalidou Koulibaly. Tidigare har även forne Milan-spelaren Sulley Muntari och den franske mittfältaren Blaise Matuidi drabbats.

Den senaste i raden är Inters belgiske anfallare Romelu Lukaku, som under helgen match mot Cagliari fick utstå apljud från personer på läktaren när han stod redo för att slå en straffspark.

Det är inte första gången som Calgiaris supportrar varit inblandade i liknande händelser, men vid tidigare incidenter har inga åtgärder vidtagits av det italienska fotbollsförbundet.

Lukakus tränare Antonio Conte som, likt Lukaku, spenderat de senaste säsongerna i engelska Premier League menar att det krävs krafttag för att få bukt med rasismen på italienska läktare.

– Vi måste förbättra oss en hel del i Italien och rent generellt bli mer respektfulla mot varandra. I andra länder hejar supportrarna på sitt eget lag, de förolämpar inte motståndarna på det här viset, sa Conte efter matchen, enligt Football-Italia.

Premier League inte förskonat

Även fast Conte menar att problemen är större i Italien har spelare i andra europeiska länder knappast varit förskonade från rasistiska påhopp under den nya säsongen.

Inledningen av Premier League-säsongen har kantats av rubriker efter att ett flertal spelare har fallit offer för rasistiska påhopp på sociala medier, däribland Manchester Uniteds storstjärna Paul Pogba, hans lagkamrat Marcus Rashford och Chelseas Tammy Abraham.

Pogba tog till twitter för att slå tillbaka.

"Mina förfäder och mina föräldrar fick lida för att min generation skulle bli fri i dag, för att kunna arbeta, för att kunna ta bussen, för att kunna spela fotboll. Rasistiska förolämpningar är okunnighet och kan bara göra mig starkare och motivera mig till att kämpa för nästa generation", skrev han.

United-tränaren Ole Gunnar Solskjaer fick nog efter förra veckans match mot Crystal Palace.

– Vi måste stoppa det här, det här måste få ett slut. Jag har slut på ord om det fortsätter. Vi fortsätter att ha dessa kampanjer, "Nej till rasism", men de fortsätter att gömma sig bakom falska identiteter. Det är helt galet att vi fortfarande pratar om det här 2019, sa norrmannen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.