Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Nytt blod tog Sävedalen till toppen

En generationsväxling, 3–5–2 och en kullig hemmaplan. Med det framgångsreceptet har Sävedalen blivit bättre än någonsin. Så bra att de på lördagen spelar seriefinal i division 2. – Vi vill ha spelare som vill ta nästa kliv, säger tränaren Pierre Krantz.

Fjolårets sjundeplats är föreningens bästa någonsin. Partilleklubben Sävedalen svävar med sin mått mätt på moln just nu. Efter fyra raka segrar i säsongsinledningen kom årets sämsta prestation mot Halmia senast. Förlusten där innebär att det är Tvååker som leder division 2 Västra Götaland inför lördagens seriefinal. Det är det inte många som är sura över på Vallhamra. Det mås faktiskt bättre än någonsin här.

För att förstå varför får vi dra tillbaka klockan tre år. När Sävedalen åkte ur division 2 2014 lämnade ett tiotal tongivande spelare klubben.

Vad som skulle hända var oklart. Att åka ur en division och tappa spelare kan sluta i fler tappade spelare och fler degraderingar. Fässberg är ett färskt sådant exempel. Mölndalsklubben spelade i division 2 så sent som 2013. I år återfinns Mölndals mest klassiska klubb i sexan.

För Sävedalen blev nedflyttningen istället en chans till reinkarnation.

– Vi valde att profilera oss mot yngre spelare. Det var hungriga killar som samlades här. De med driv och tillräcklig kompetens från tidigare blev kvar. Vi vill ha spelare som vill ta nästa kliv. Om vi har en frivillig träning har vi 16-20 man. Det är därför vi kan vara i toppen, säger Pierre Krantz.

"Spelarna har lärt känna varandra"

Han kom samma säsong, formerade Sävedalen i ett passningsdrillande 3–5–2, hämtade in ett gäng spelare från Örgrytes akademi – och nådde uppflyttning direkt. Samma formula fungerade även i tvåan där unga Sävedalen, truppens äldsta spelare är född 1991, trummade vidare.

– Spelarna har lärt känna varandra och utvecklats tillsammans under de här tre åren. Vi har mer eller mindre samma grupp spelare och dessutom är de i rätt ålder.

Pierre Krantz sitter på en bänk med ryggen mot Vallhamras gräsplan. Anläggningen har visserligen ett väl tilltaget materialrum och ett välkaklat omklädningsrum, men någon elitförenings resurser och faciliteter har han inte till förfogande.

– Planen är höga berg och djupa dalar. Den ser bra ut på håll men kommer man för nära får man svindel om man står på en kulle.

"Vill sikta mot division 1"

Trots att planen inte vittnar om några förhoppningar om spel på elitnivå blickar gärna Pierre Krantz mot glastaket ovanför. Få klubbar utanför de klassiska i och runt Göteborg har lyckats etablera sig i eliten. Utsikten har försökt. Qviding kämpar för sin överlevnad. Gunnilse är långt från sina glansdagar. Kan det vara Sävedalen som bryter sig in där?

– Det rimligaste är väl att vi är i division 2. Samtidigt vill vi inte vara nöjda med att harva här. Vi vill sikta mot division 1 för att ha den ambitionen. Men att vara i seriefinal i division 2 är väldigt hajpat för att vara Sävedalen.

Hajpen kan bli ännu större om Tvååker besegras under lördagen. Hallänningarna, som styrs av förre gaisaren Mattias Lindström, har en betydligt större spelarbudget och anfallare som har gjort matcher i allsvenskan. Men Pierre Krantz är inte speciellt imponerad av sättet de tagit sig till serieledning.

–  De är jättetunga och seriens bästa lag men de spelar en bedrövlig fotboll. Det är bara långa bollar och kôtta.

Oavsett hur det går mot Tvååker är Sävedalen på väg mot att för andra året i följd göra sin bästa säsong någonsin. Frågan är var det tar slut?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.