Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Leo Bengtsson firar sitt första Häcken-mål. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Leo Bengtsson firar sitt första Häcken-mål. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Nyförvärvens succé – bröt Häckens förlustsvit

Leo Bengtsson gjorde sitt första Häcken-mål.
Jasse Tuominen sitt tredje.
Tillsammans sköt nyförvärven Häcken till seger mot FC Astana.
– Det gäller att passa på när man får chansen. Försöka ta den, säger Leo Bengtsson

Gräset har vuxit igenom asfalten. Parkeringsplatser och evenemangsytor lämnats åt sitt öde.

Det känns som att livet runt Estádio Algarve har stått still sedan EM-festen 2004. Sedan den där kvartsfinalen i slutet av juni när Nederländerna besegrade Sverige på straffar.

Under lördagen skulle det dock spelas fotboll där igen, FC Astana mot BK Häcken. Den allra sista matchen i träningsturneringen The Atlantic Cup.

Häcken-tränaren Andreas Alm kastade ut vad som nog är den starkaste startelva han har just nu. Och hans för dagen vitklädda spelare stod upp bra mot det kazakiska motstånd som återkommande testar vingarna i både Champions League och Europa League.

Det var jämnt fram till den 38:e minuten. Då tog Häcken ledningen.

Laget vann boll högt, Viktor Lundberg spelade fram och Leo Bengtsson kom till skott. Lågt och studsandes smet bollen in i nät via den bortre stolpen.

0–1, Bengtssons första mål i Häcken-tröjan.

– Det betyder alltid mycket att få göra mål. Det är därför man spelar, för att göra mål och vinna matcher, säger han.

Har du känt stress och press kring att spräcka målnollan?

– Press har man alltid, men jag har inte känt någon stress. Jag vet att det kommer. Det är bara att köra på stenhårt och inte sluta tro på det man gör.

Strax efter Bengtssons ledningsmål halade domaren Carlos Cabral upp det röda kortet. Astanas Ivan Mayewski förstod ingenting, men han hade snackat sig till straffet.

Paus sedan.

Astana med sen reducering

Till den andra halvleken gjorde Häcken ett byte. Målskytten Leo Bengtsson fick inte spela vidare. Istället kastades Ali Youssef in.

– Det är konkurrens. Leo (Bengtsson) gjorde det bra. Jag tycker att han hade jättefina positioner offensivt och så gjorde han målet dessutom. Ali (Youssef) är också en bra spelare. Vi behöver hålla igång alla så att de vet att de har en möjlighet, motiverade tränaren Andreas Alm.

Leo Bengtsson:

– Det var tråkigt att inte spela vidare, men det var så det blev.

– Och vi måste få matchminuter nu. Det är många byten hela tiden, så det gäller att passa på när man får chansen. Försöka ta den.

Till den andra halvleken fick Astana dessutom skicka in en ersättare för Ivan Mayewski. Det var därmed fortsatt spel elva mot elva.

Häcken kunde ha gjort 0–2 ganska omgående, men Erik Friberg sköt utanför och Viktor Lundberg rakt på målvakten Eric Nenad.

0–2 skulle dock komma. I den 66:e minuten.

Jasse Tuominen spelades fri och var helt iskall. Ensam med Eric Nenad rullade han enkelt in bollen mellan benen på målvakten. Målet var hans tredje sedan flytten till Häcken.

Siffrorna kunde ha blivit större.

Ali Youssef skapade sig själv ett bra läge efter en bollvinst, men avslutade över.

Med lite mindre än en kvart kvar att spela hittade dock Astana en väg in i matchen. Från en position inne i straffområdet lyckades Sagnaev Sultan hitta nätet bakom Peter Abrahamsson.

1–2.

Närmare än så kom dock inte laget från Kazakstan.

Det slutade 1–2 och efter förluster mot både Vålerenga och Århus fick Häcken avsluta The Atlantic Cup med en seger.

– Den var viktig! Den var bra för laget. Att få ta med oss den nu under slutet av lägret – och därmed kunna ta med oss den till cupen som börjar snart, säger Leo Bengtsson.

Fakta: Så startade Häcken

(4–2–3–1): Peter Abrahamsson – Godswill Ekpolo (Oskar Sverrisson, 81'), Rasmus Lindgren (Johan Hammar, 81'), Joona Toivio, Adam Andersson – Erik Friberg (Alexander Faltsetas, 71'), Gustav Berggren – Ahmed Yasin (Patrik Wålemark, 71'), Viktor Lundberg (Daleho Irandust, 66'), Leo Bengtsson (Ali Youssef, 46') – Jasse Tuominen (Gustaf Nilsson, 71')

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.