Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: NICKLAS ELMRIN
Bild: NICKLAS ELMRIN

Nyförvärven målade i Häckens första seger för säsongen

Häckens finske nyförvärv Jasse Touminen kunde inte fått en mycket trevligare debut på Bravida arena. Med två mål mot Norrby var det han, tillsammans med den like färske Tobias Carlsson, som sköt Häcken till seger 3-0.
– Det är fint att göra mål så tidigt, så slipper man oroa sig för det, säger Touminen.

Häcken har gjort sina första mål det här decenniet. Jasse Touminen har visat att formen inte helt frusit bort i Bate Borisov. Peter Abrahamsson har hållit årets första klubblagsnolla. Mycket var bra för Häcken när Norrby kom till Hisingen på lördagseftermiddagen.

Allra mest glädjande för klubben var tveklöst nyförvärvet Touminens måldubbel. På 45 minuters spel visade 24-åringen varför han är aktuell för en plats i Finlands EM-trupp i sommar. Kyla fanns i både fötter och huvud.

Första målet var en välavvägd nickskarv, det andra ett lugnt högeravslut i friläge.

”Han är bättre än Palle”, ropades det från hemmaklacken.

Nog behöver Touminen göra mer än att måla dubbelt mot Norrby en försäsongsmatch i januari för att komma upp i Paulinhos popularitetsnivå, men det har var ett första steg som lovade väl. Tappet efter Häckens bäste brasse genom tiderna behöver kanske inte bli så stort?

– Jag har hört att jag har stora skor att fylla. Nu har jag har varit här två veckor och jag börjar lära mig hur spelarna rör sig. Det är bra att det bara är januari. Vi har fortfarande tid innan allsvenskan börjar, säger han och fortsätter:

– För mig är det en spännande tid framöver. Det här är en ny miljö och ett nytt lag och jag får förhoppningsvis spela stora matcher i sommar. Jag är full av motivation inför våren.

Så startade Häcken:

Peter Abrahamsson – Adam Andersson, Joona Toivio, Johan Hammar, Godswill Ekpolo – Alexander Faltsetas, Gustav Berggren – Ahmed Yasin, Viktor Lundberg, Leo Bengtsson – Gustav Nilsson

Det finns spelare i den här gulsvarta truppen med potential att orsaka huvudbry för allsvenska försvar. Jasse Touminen visade ovan nämnd giftighet. Ali Youssef (väl värd ett mål den här lördagen) är den trixigaste spelaren som kommit fram i Göteborgsfotbollen de senaste åren och kan Gustaf Nilsson bara få ordning på avsluten har Häcken en offensiv som även 2020 kan tillhöra seriens bästa.

– Det var en bra match från oss. Ett bra resultat och det känns fint att få en debut på hemmaplan. Vi kunde ha gjort många fler mål, säger Jasse Touminen.

Precis som mot Elfsborg för en vecka sedan förändrade Häckens lag ordentligt i andra halvlek. Totalt sex byten i och efter paus luftade så gott som hela truppen. Tempot mattades en aning sista halvtimmen, som Häcken trots allt kontrollerade mot ett lågt stående Norrby.

Även backvärvningen Tobias Carlsson fick presentera sig för hemmapubliken med ett mål på tilläggstid i vad som kan sammanfattas som en mycket stabil Häcken-insats. Segern var så säker att målvakten Peter Abrahamsson i matchens sista sekunder ville vara med i offensivt straffområde vid en Häcken-hörna. Veterankeepern var inte lika farlig framåt som sina nya lagkamrater utan fick nöja sig med en hållen nolla bakåt.

Enda orosmolnet för Andreas Alm var att Viktor Lundberg fick kliva av tidigt med ett lindat högerknä. Lundberg själv var dock inte orolig efter matchen.

– Det vekrar inte vara någon allvarligt, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.