Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hampus Bohman.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nyblivne öisaren ställs mot sitt gamla lag

Han har redan hunnit med att fira ett SM-guld. Närmast vill han föra upp Örgryte till Superettan. Men Hampus Bohman, 22, behärskar mer än det "gröna fältets schack".

När Örgryte möter Oddevold under lördagen väntar en tidig toppmatch i söderettan. Det är också Hampus Bohmans första match mot sin förra klubb. Övergången från Uddevallalaget blev klar i december. Bohman hade anbud från flera lag i Superettan, men valde att skriva på för Örgryte för de kommande två säsongerna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag har alltid gillat Öis spel. Det är en klassisk storklubb som jag anser spelar i fel serie. När de berättade om sin satsning tyckte jag att det lät spännande. Det var inget att tveka på, säger Hampus Bohman.

22-åringen från Småland spelade på innermittfältet tidigare under karriären. Men 2012, under tiden i Umeå FC, gjorde skador i backlinjen att vänsterfotade Bohman testades som vänsterback. Och på den positionen har han blivit kvar.

– Det är vänsterback Öis ser mig som. Jag tycker det passar mig i ett lag som Öis som vill ha mycket boll. De vill att jag skall komma upp mycket i planen och bilda två mot en i anfallet, säger Hampus Bohman.

I Öis är tanken att Bohman skall ersätta flyktade Jacob Ericsson, som gått till Gefle.

– Det blir inte den lättaste uppgiften. Vi är lite olika spelartyper. Han är snabb med boll och duktig en mot en. Jag lever mer på mitt passningsspel och försöker komma till inlägg med min vänsterfot.

Inför lördagens match mot Oddevold, obesegrade utan insläppt mål i de två första matcherna, har Öis tränare Marcus Lantz tagit hjälp av Bohmans kunskaper.

– Vi har pratat lite. Men Oddevold har ett lite annat spel nu när Lars-Olof Mattsson har kommit dit. Det är lite mer den gamla stilen, med längre bollar och jobba med andrabollsspel. Men det har de gjort bra de första två matcherna, så det blir en tuff match, säger Hampus Bohman.

Bohman har startat åtta av tio försäsongsmatcher och även de två första seriematcherna, tillsammans med Björn Anklev, Fredrik Björck och Hannes Sahlin i backlinjen.

– Då känner man att självförtroendet växer. Det var lite jobb i början med att komma in i ett nytt spel, men nu känner jag mig trygg.

2–0 mot Husqvarna i premiären följdes av en 1–2-förlust borta mot Eskilsminne.

– Ett rejält bottennapp. Vi kanske kom dit och tänkte att det här var en match som vi bara skulle vinna. Så kommer det inte vara i den här serien. Vi har tagit lärdom av det och glömt den matchen. Det skall inte ske igen.

Hampus Bohman värvades från division 3-spel i Aneby till Kalmar FF – och det redan som 16-åring. Första året i A-truppen 2008 slutade med SM-guld och firande på scenen i Globen. Men det utan att ha fått spela en enda minut.

– Det var lite speciellt, en upplevelse. Om jag hade spelat någon match kanske det hade varit annorlunda. Då hade man kunnat säga att jag tagit ett SM-guld... Jag var med och tränade hela tiden, men spelade ingenting.

Fyra säsonger i Kalmar FF gav inget A-lagsfotboll överhuvudtaget, innan en lånetid i Umeå ledde fram till kontrakt med Oddevold – och nu Örgryte.

Ser du en framtid längre upp i seriesystemet?

– Självklart gör jag det. Men just nu vill jag göra allt för att vi skall ta oss upp med Öis. Målet att spela ännu högre upp. Jag har gjort många uppvärmningar på allsvenska arenor, men just att stiga in på planen har jag inte fått göra.

Kanske Bohmans strategi kan bli avgörande? 22-åringen är nämligen inte helt oäven i schack.

– Det är inte så många som känner till det, men jag har spelat schack i klubb. Det är det inte så många som har gjort. Det var längesen nu, men det sitter kvar lite. Jag tycker fortfarande att det är kul.

Närmast får Oddevold försöka ta hand om Öis nya löpare till vänster.

.

Fakta: Hampus Bohman

Född: 12 juni 1992.

Ålder: 22.

Bor: Lägenhet i Linnéstaden, Göteborg.

Moderklubb: Bälaryds IK.

Klubbar: Kalmar FF (2008–11), Umeå (2012), Oddevold (2013–14), Örgryte (2015–)

Meriter: 23 U-landskamper.

Familj: Mamma, pappa, bror.

Gör: Fotbollsspelare i Örgryte, lärarvikarie på Skälltorpsskolan i Hisings-Backa.

Oväntad kunskap: "Jag har spelat schack i klubb. Det är det inte så många som har gjort. Det sitter kvar lite."