Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Nya satsningen: Supermatchen expanderar

Sommaren 2012 var första gången Supermatchen anordnades i Göteborg. Evenemanget, där två europeiska storklubbar möter varandra, har sedan dess blivit ett självklart sommarevenemang för många. Nu står det klart att konceptet expanderar och i sommar kommer till Island.

Fotboll på Island har blivit hetare än någonsin. Under EM-slutspelet i somras vallfärdade isländska supportrar till Frankrike för att stötta laget som då var ledda av Lars Lagerbäck. Nu kommer fler goda besked för fotbollsintresserade islänningar: Manchester City och West Ham kommer att möta varandra 4 augusti i Reykjavik. 

– Det är jättekul att vara i ett nytt land med nya möjligheter och fotboll är ju i ropet där nu kan man säga. Det känns fantastiskt, säger Affe Akbari som är vd för Sport & Evenemang, företaget som anordnar de så kallade Supermatcherna.

Att anordna evenemangen är ingen lätt uppgift utan kräver mycket förberedelser. I det här fallet hade Lars Lagerbäck ett finger med i spelet.

– Det startade med en lunch med Lars Lagerbäck för ungefär ett år sedan. Han var med och öppnade upp, säger Akbari.
På vilket sätt hjälpte han till?
– Han har förmedlat kontakten till de man ska prata med. 

Zlatan besökte Nya Ullevi

Supermatchen har anordnats sedan 2012 men hade uppehåll mellan 2014 och 2015. Första året möttes Barcelona och Manchester United vilket lockade över 47 000 åskådare till Nya Ullevi. Den högsta publiksiffran sedan IFK Göteborg slog Dundee United i Uefacup-finalen 1987.

Förra sommaren besökte Manchester United återigen Göteborg, denna gång med Zlatan i spetsen för att möta Galatasaray. Andra lag som äntrat gräset i Göteborg är Real Madrid, Paris Saint-Germain, Arsenal och Manchester City. 

Förutom i Göteborg och nu på Island har Supermatchen även arrangerats i Finland och enligt Affe Akbari finns det stora planer även för framtiden.

– De två största grejerna vi jobbar på just nu kommer att komma ut inom kort. Jag kan inte prata om dem nu även om jag hade velat det men ett av evenemangen kommer inte att bli i Göteborg vilket är synd för det kommer bli en riktig bomb. Det andra har 25 procents chans att hamna här. Jag hoppas på det. Det är riktigt stora grejer, bland de större skrällarna.
Men det handlar om sportevenemang? 
–Ja, det gör det, säger Affe Akbari.