Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Senast det var uppemot 10 000 på Ullevi när IFK Göteborg spelade fotboll var när Blåvitt besegrade AIK 2019 med 3-0. Bild: MATHIAS BERGELD
Senast det var uppemot 10 000 på Ullevi när IFK Göteborg spelade fotboll var när Blåvitt besegrade AIK 2019 med 3-0. Bild: MATHIAS BERGELD

Nya riktlinjer – räknar med 10 000 på Ullevi

Trots regeringskris blir förslaget nu verklighet om att åskådare kan plockas in i högre grad på arenor runt om i landet.
För Göteborgsklubbarnas del innebär det att publiken kan återvända när fotbollen återupptas kommande vecka.

Den 14 juni skickade idrotts- och kulturminister Amanda Lind en promemoria på remiss om att tillåta upp till 3 000 personer per sektion på arenorna.

Det förslaget blir nu verklighet vilket innebär att tusentals människor kan ta plats på Ullevis och Gamla Ullevis läktare när allsvenskan och superettan drar igång igen.

Vd för Got event, Lotta Nibell, har sedan länge fört en dialog med Sef om hur man ska agera när läktarna väl öppnar upp igen.

– Vi har tolkat det som att om vi följer FHM:s restriktioner, tar hänsyn till dem och räknar på Ullevis layout så kan vi ta in 10 000. Det är det vi känner oss trygga med, säger Nibell.

För IFK Göteborgs del var beskedet från regeringen välkommet. Klubben väljer att flytta sina resterande hemmamatcher till Ullevi. Evenemangsansvarig Frida Seldén berättar att det kommer släppas in cirka 10 000 personer.

– Vi sitter och väntar på uppdateringar från Sef (Svensk elitfotboll) och det sista kring det som regeringen gick ut med i dag (läs måndag) för att se hur vi kan fördela folk på arenan för att få ut så många platser som möjligt.

Vilka kommer att få tillgång till biljetterna?

– Vi kommer att släppa biljetter till årskortsinnehavare och sen till de halvårskorten som vi säljer fortfarande. Sen får vi se hur många som är kvar till försäljning.

Frida Seldén säger att IFK Göteborg är redo att välkomna publiken till arenan igen och att de kommer att kunna göra det smittsäkert. Vilka sektioner som kommer vara öppna och hur det kommer se ut på arenan väljer hon att få återkomma till när klubben ger ut vidare biljettinformation i mitten av veckan.

En hemmamatch kan komma att flyttas till Gamla Ullevi om det är så att festivalen Summerburst kommer till Ullevi. Då är kapaciteten på Gamla Ullevi 5000 personer.

IFK Göteborg spelar nästa hemmatch i allsvenskan mot Elfsborg den 5 juli.

Vy över Ullevi under fotbollsmatchen i allsvenskan mellan IFK Göteborg och Malmö FF den 1 april 2017. Bild: CARL SANDIN
Vy över Ullevi under fotbollsmatchen i allsvenskan mellan IFK Göteborg och Malmö FF den 1 april 2017. Bild: CARL SANDIN

Häcken stannar på Bravida

För Häckens del kommer det inte bli någon flytt till Ullevi eller Gamla Ullevi, utan man håller sig kvar på Hisingen.

– Vi kommer spela på Bravida det är vår hemmaplan, säger Malin Jonson pressansvarig för BK Häcken.

Hisingslaget meddelade på sin hemsida att med hänsyn till de regler som finns för avstånd mellan besökarna, har Häcken möjlighet att ta in cirka 2000 personer. De första två matcherna med det nya maxantal åskådare kommer att vara två hemmamatcher på Bravida Arena. Först mot Kristianstad i allsvenskan för damer fredagen den 2 juli och två dagar senare väntar den allsvenska omstarten där Häckens herrar möter AIK.

LÄS MER: Häcken föll mot Halmstad på Bravida Arena

”BK Häckens årskortsinnehavare och partners kommer att ha förtur till biljetterna, därefter kommer kvarvarande biljetter att släppas till allmän försäljning”, skriver klubben på sin hemsida.

Öis är inte klara med vad beskedet innebär i detta nu.

– Jag sitter med detta just nu. Nu har jag inget bra svar. Vår initiala reaktion är att det är positivt. Men jag exakt vad som kommer ske vågar jag inte uttala mig om, säger Niklas Allbäck, klubbchef för Öis.

Kan dagens besked innebära en flytt från Gamla Ullevi till Ullevi?

– Jag ser det som otroligt just nu. Men jag lämnar alla dörrar öppna, säger Niklas Allbäck.

GP har sökt Gais klubbchef Magnus Sköldmark utan lycka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.