Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Nya kanoner ska ta Arsenal till CL

Alexis Sánchez klampade ut genom dörren och försvann, men när transferfönstret slog igen kunde Arsenal ändå andas in ny optimism efter värvningarna av Henrikh Mkhitaryan och Pierre-Emerick Aubameyang tillsammans med Mesut Özils nysignerade kontrakt.… De nya offensiva kanonerna som ska skjuta The Gunners närmare Champions League står i eftermiddag inför ett tufft test i derbyt mot Tottenham.

För ett ögonblick tycktes de där tunga, mörka orosmolnen som större delen av säsongen ockuperat himlen ovanför Emirates Stadium inte fullt så täta, och mellan molnformationerna skönjades någonting som kunde liknas vid strimmor av hopp. Igen. Arsenals nya offensiv pulvriserade ett för dagen hopplöst Everton och vann med hela 5–1 efter ett hattrick av Aaron Ramsey, ett debutmål av rekordvärvningen Pierre-Emerick Aubameyang och tre assist från Henrikh Mkhitaryan.

– Vi var kvicka, rörliga, tekniskt väldigt skarpa och vi avslutade väl. Våra två nyförvärv integrerades dessutom bra i vårt spel och såg ut som att de spelat med oss för alltid, sa Arsène Wenger efteråt.

"Återförenad med en broder"

Januarifönstret hade kunnat sluta i katastrof för Arsenal som redan halkat en bra bit efter i striden om Champions League-platserna, med storstjärnan Alexis Sánchez oundvikligen på väg bort.

Trots att The Gunners tappade över två tredjedelar av fjolårets målproduktion när Alexis, Olivier Giroud och Theo Walcott lämnade kunde Arsenal landa på andra sidan transferfönstret med en ”positiv schvung”, som Wenger beskrev det. Arsenal har genomfört en omstrukturering bakom kulisserna och plockat in Sven Mislintat, Dortmunds förre chefsscout, som värvningsansvarig och Barcelonas ex-fotbollsdirektör Raúl Sanllehì, som kommer arbeta bredvid Wenger. Vd:n Ivan Gazidis. Mislintat har genast satt sin prägel på sin nya klubb genom att återförena två spelare som han tidigare värvat till Dortmund: Mkhitaryan, från Manchester United i ett rakt byte mot Alexis, och Aubameyang, för en rekordsumma på runt 630 miljoner kronor.

– Det är som att bli återförenad med en broder. Vi spelade tillsammans förr och jag är väldigt glad att se honom igen. Vi förstår varandra både på och utanför planen, vilket gör det lite enklare, säger Aubameyang i podcasten Arsenal Weekly.

Wenger har föredragit att spela med trebackslinje under majoriteten av säsongen men efter januarifönstrets omkastningar valde han att återgå till sin 4-2-3-1-uppställning mot Everton. Özil och Mkhitaryan visade att de kan fungera i playmakertandem bakom flyfotade Aubameyang och resultatet var en dynamisk, rörlig och effektiv offensiv.

Ska finna balansen

Än så länge saknas inte Alexis, men en match mot ett Everton ur slag är långt ifrån tillräckligt för att proklamera att Arsenal har en ny offensiv på plats och är redo att på allvar utmana om Champions League.

– Vår utmaning är att finna balansen. Vi är ett väldigt offensivt lag och vi vill spela den typen av fotboll, men vi måste finna en balans mellan anfall och försvarsspel. Det kommer bli vår stora utmaning, säger Wenger.

Everton-matchen var ett strålande första steg som har ingjutit välbehövlig optimism i laget, men eftermiddagens North London-derby borta mot Tottenham, som ligger fyra poäng före, kommer vara en betydligt bättre värdemätare. Arsenal gjorde säsongens kanske bästa match i 2–0-segern mot Spurs på Emirates Stadium, men Arsenals prestationer på bortaplan har varit under all kritik med endast tre segrar i ligaspelet. Även om Wenger blev upplyft av första anblicken av hans nya anfallsuppsättning är han medveten om att det är i matcherna mot övriga topplag som hans Arsenal måste börja leverera.

– Låt oss inte gå händelserna i förväg, nästa match är ett bättre test. Om jag är på ett positivt humör efter den matchen kommer vi vara positiva till slutet av säsongen, säger Wenger.

Huruvida Monsieur Wenger lämnar Wembley Stadium vid gott mod återstår att se, men hans Arsenal skulle behöva ett positivt resultat i derbyt för att blåsa fortsatt liv i deras strid för en Champions League-plats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.