Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nya EM-regler välkomnas av Sverige

Under fotbolls-EM ska två nya regler testas. Den ena kan avgöra täta slutspelsmatcher. Den andra kan ge Lilie Persson karriärens första gula kort.

Redan under OS förra året testades en av de regler som nu åter är med på prov; möjligheten att göra ett fjärde byte om en match går till förlängning utnyttjades också av Sverige i OS-kvartsfinalen mot USA.

I förlängningen byttes Jessica Samuelsson ut och Emma Berglund in, med en kommande straffläggning i tankarna.

Inget ösregn

Efter torsdagens EM-träning utanför Arnhem – i sol och utan vind, en värmande kontrast mot det apokalyptiska ösregn som låg över onsdagens pass – säger Lilie Persson att hon välkomnar ett fjärde byte.

– Det här är ju en möjlighet att bland annat kunna få in en straffskytt. Nu behövde vi ju aldrig använda oss av Berglund, men det var ju en tanke med att vi tog in henne i OS, säger Sveriges assisterande förbundskapten Lilie Persson.

– Sedan är det klart, när man sliter hårt på spelarna så är det en jättemöjlighet med det här fjärde bytet. Jag tycker att det är positivt.

Tomt på kolhydrater

Landslagets fysiolog Helena Andersson har inte heller något emot den nya regeln. Trots att alla 23 spelare i truppen uppges vara friska, skadefria och i bra form, går det inte komma ifrån att elitfotboll är en slitsam syssla.

– Har man spelat för fullt i 90 minuter så har man i princip tömt sina kolhydratdepåer, så man är väldigt trött. Efter 90 minuter har du maxat ganska mycket och särskilt i ett mästerskap där du möter sådana bra nationer, säger Helena Andersson.

Den andra regeln som är på prov under EM gäller repressalier: domarna ska ges möjlighet att när som helst varna eller visa ut ledare på bänken.

– Pia (Sundhage) är det ju ingen fara med, hon står ju alltid som ett solsken. Men med mig... närå, det är ingen fara. Vet du, jag har faktiskt spelat i allsvenskan i 17 år och har aldrig fått ett gult kort. Tänk om det första kommer nu? Det är inte bra, säger Lilie Persson.

"Tillhör inte spelet"

Hon säger att den svenska bänken generellt sett har ett gott anseende hos domarna. Att det blir lättare för domarteamen att agera mot ledare som beter sig illa är positivt, tycker hon.

– Det här jävla viftandet som en del coacher håller på med för att försöka påverka domaren, jag tycker inte att det tillhör spelet. Så jag tycker att det är en bra regel.