Nya EM-regler välkomnas av Sverige

Under fotbolls-EM ska två nya regler testas. Den ena kan avgöra täta slutspelsmatcher. Den andra kan ge Lilie Persson karriärens första gula kort.

ANNONS
|

Redan under OS förra året testades en av de regler som nu åter är med på prov; möjligheten att göra ett fjärde byte om en match går till förlängning utnyttjades också av Sverige i OS-kvartsfinalen mot USA.

I förlängningen byttes Jessica Samuelsson ut och Emma Berglund in, med en kommande straffläggning i tankarna.

Inget ösregn

Efter torsdagens EM-träning utanför Arnhem – i sol och utan vind, en värmande kontrast mot det apokalyptiska ösregn som låg över onsdagens pass – säger Lilie Persson att hon välkomnar ett fjärde byte.

– Det här är ju en möjlighet att bland annat kunna få in en straffskytt. Nu behövde vi ju aldrig använda oss av Berglund, men det var ju en tanke med att vi tog in henne i OS, säger Sveriges assisterande förbundskapten Lilie Persson.

ANNONS

– Sedan är det klart, när man sliter hårt på spelarna så är det en jättemöjlighet med det här fjärde bytet. Jag tycker att det är positivt.

Tomt på kolhydrater

Landslagets fysiolog Helena Andersson har inte heller något emot den nya regeln. Trots att alla 23 spelare i truppen uppges vara friska, skadefria och i bra form, går det inte komma ifrån att elitfotboll är en slitsam syssla.

– Har man spelat för fullt i 90 minuter så har man i princip tömt sina kolhydratdepåer, så man är väldigt trött. Efter 90 minuter har du maxat ganska mycket och särskilt i ett mästerskap där du möter sådana bra nationer, säger Helena Andersson.

Den andra regeln som är på prov under EM gäller repressalier: domarna ska ges möjlighet att när som helst varna eller visa ut ledare på bänken.

– Pia (Sundhage) är det ju ingen fara med, hon står ju alltid som ett solsken. Men med mig... närå, det är ingen fara. Vet du, jag har faktiskt spelat i allsvenskan i 17 år och har aldrig fått ett gult kort. Tänk om det första kommer nu? Det är inte bra, säger Lilie Persson.

"Tillhör inte spelet"

Hon säger att den svenska bänken generellt sett har ett gott anseende hos domarna. Att det blir lättare för domarteamen att agera mot ledare som beter sig illa är positivt, tycker hon.

ANNONS

– Det här jävla viftandet som en del coacher håller på med för att försöka påverka domaren, jag tycker inte att det tillhör spelet. Så jag tycker att det är en bra regel.

Fakta: De nya reglerna

Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, testar två regeländringar under fyra mästerskap 2017: damernas EM, damernas U19-EM, herrarnas U21-EM och herrarnas U19-EM.

  1. Ett fjärde byte

Om en match går till förlängning tillåts ytterligare ett byte för respektive lag, utöver de tre som tillåts under ordinarie matchtid. Fyra byten får lagen göra oavsett om de redan har använt alla sina byten eller inte.

Regeln testade också under OS i Rio 2016.

  1. Gula och röda kort till ledare

Tanken med regeln är att tydliggöra när någon lagledare (till exempel tränare, läkare eller fysioterapeut) varnas eller visas ut. Domaren har tillåtelse att stoppa spelet för att ge en ledare ett gult eller rött kort.

Gult kort kan ges för respektlösa gester riktade mot domarna, exempelvis att hånfullt applådera ett domslut. Andra företeelser som kan ge en varning är att kasta eller sparka iväg vattenflaskor liksom att medvetet gå in i motståndarlagets tekniska område.

Sådant som kan ge ett rött kort är exempelvis om någon är aggressiv mot eller fysiskt ger sig på någon i motståndarlaget eller i domarteamet. Oförskämda eller förargelseväckande kommentarer, att gå ut på planen för att konfrontera en domare eller att medvetet kasta eller sparka ut föremål på planen kan också leda till att man blir utvisad.

Källa: Uefa.

ANNONS