Ny publikskandal på Swedbank stadion

ANNONS
|

Då hade det bara gått elva minuter och MFF ledde med 1–0 (Dardan Rexhepi). Och flera knallskott hade kastats från den kortsida av läktarna där cirka 1500 Djurgårdssupportrar fanns.

Domaren Martin Hansson, Holmsjö, blåste av matchen och lämnade tillsammans med spelarna planen.

Efter en kvart kom beslutet att matchen inte skulle spelas klar.

–Tungt beslut att ta, men jag vågade inte spela vidare när det kom in explosiva föremål. Om någon skulle bli skadad skulle man aldrig förlåta sig själv, sade Martin Hansson.

Nät hjälpte inte

Mellan supportrarna på kortsidorna och planen hänger tolv meter höga nät med maskor som inte är större än fyra gånger fyra centimeter.

ANNONS

På något sätt har knallskotten letat sig in i mellanrummet mellan planen och nätet.

–Hur vet vi inte nu. Vår bedömning är att knallskotten kastats från Djurgårdsklacken, men vi ska titta på filmer och undersöka de vittnesmål vi hoppas få in, sade Henrik Quist, supporterpolis för alla lag i Skåne.

En kameraman från Canal Plus stod utanför nätet och fick ett exploderande knallskott nära sitt öra.

–Han hade tjut i örat, var uppskakad men vid förhållandevis gott mod.

Det var alltså dags igen för en ny uppskakande händelse på Swedbank stadion. I maj när Helsingborg var på besök råkade HIF-målvakten Pär Hansson ut för exakt samma sak. Han blev dessutom attackerad av en MFF-supporter som tog sig in på planen.

Efter det skärpte MFF säkerheten, bland annat med näten mellan kortsidorna och planen.

Men det räckte alltså inte.

–Det är möjligt att bortasupportrarna ska ackrediteras med namn på biljetterna och att vi också måste ha hårdare kontroll av våra egna supportrar. Det är bara en fundering jag har just nu. Av hittills nio allsvenska matcher har två avbrutits. Det är förfärligt och vi beklagar det djupt, sade Malmös vd Per Nilsson.

"För jävligt"

De båda lagens kaptener, Djurgårdens Joona Toivio och Malmös Daniel Andersson var som alla andra förbannade och bedrövade.

ANNONS

–För jävligt för fotbollen att sånt här händer, sade Toivio.

För Daniel Andersson var det andra gången på kort tid han fick svara på frågor han helst inte velat ha:

–Fruktansvärt tråkigt att man ska sitta här igen för en sådan sak. Vi spelade bra, ledde, och kunde byggt upp ännu mer självförtroende inför kvalet mot Glasgow Rangers på onsdag. Men det var säkert ett okej beslut av domaren att bryta.

ANNONS