Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny islänning tar plats hos IFK

Elmar Bjarnason, 22, är klar som den tredje blåvita värvningen på en vecka.… – Jag tvekade aldrig, säger han.

I måndags skrev finländaren Tuomo Turunen på, i onsdags lånades Qvidings Hannes Stiller in och under gårdagen presenterades Theodor Elmar Bjarnason som den senaste spelaren i truppen.

– Men kalla mig bara Elmar, det gjorde de i Norge, sa han när GP träffade honom på Kamratgården.

Han reste med tåg från Oslo till Göteborg i onsdags kväll, undersöktes av klubbens läkare och skrev på ett kontrakt som sträcker sig tre och ett halvt år framåt i tiden.

I går morse var han först med i ett styrketräningspass och gjorde sedan första träningen med boll tillsammans med de nya arbetskamraterna. På gårdagens träningströja hade han siffran tre, men på matchkläderna kommer han att ha nummer 28.

– Jag är en offensiv mittfältare, högerfotad och jag kommer från Lyn i Norge. Jag hade nummer åtta där, sa han om sig själv.

Sant alltihop, med tillägget att han ursprungligen är från isländska huvudstaden Reykjavik, fotbollsfostrad i lokala storklubben KR och sedan blev proffs i skotska Celtic.

”Bra steg att ta”

När han inte tog plats där ville han för ett år sedan flytta på sig. Då stod valet mellan Lyn och just IFK Göteborg.

– Men då valde jag Lyn. Tränaren trodde på mig, de ville verkligen ha mig och det kändes som det rätta alternativet just då. Men nu är jag här.

Det beror till stor del på att Lyn hamnat i en negativ ekonomisk situation och på kort tid tvingats sälja flera av lagets viktigaste spelare. Bjarnason blev i går den fjärde spelaren som lämnar klubben under den här övergångsperioden.

– Tråkigt, men det är så det är. Nu känns det bara bra att vara här. Det känns som ett bra steg för mig att ta.

Från botten till toppen

IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild är dock tydlig med att påpeka att hans klubb inte kalasar på resterna från det norska tippeligakadavret Lyn.

– Så är det verkligen inte. Men de är i en taskig situation och har varit tvungna att sälja en del spelare.

Klubben har, enligt uppgifter till GP, följt Bjarnason under lång tid – även efter att han nobbade fjolårets anbud.

Efter skador på en rad viktiga spelare den senaste tiden valde Mild att agera. Värvningsprocessen har genomförts snabbt. Det tackar Bjarnason för. Han lämnar ett bottenlag för den svenska tabelltoppen.

– För fyra eller fem dagar sedan fick jag veta av min agent att IFK ville ha mig. Jag tvekade aldrig.

Alla nya spelare registreras till Europa League – senast i dag. IFK Göteborg går in i den tredje kvalomgången till turneringen och ställs då mot israeliska Hapoel Tel Aviv FC. Första matchen spelas hemma på Gamla Ullevi torsdagen den 30 juli med avspark 19.00. En vecka senare spelas returen i Israel.