Ny förlust för IFK Göteborg: "De chockade oss"

En ny träningsmatch. En ny förlust. Efter en svag matchinledning kammade IFK Göteborg noll borta mot norska Sarpsborg.
– De första 25 minuterna var dåliga. Det var vår absolut sämsta period under den här försäsongen, säger tränaren Poya Asbaghi.

ANNONS
|

In i bussen. Full fart norrut.

Mot Sarpsborg.

Det var där, i den lilla norska staden i närheten av Oslo, som IFK Göteborg skulle spela årets andra träningsmatch under lördagseftermiddagen.

Avspark 13.00.

Omkring 100 blåvita bortasupportrar fanns på läktaren. Tränarna Poya Asbaghi och Mikael Stahre, tidigare i just IFK Göteborg, intill sidlinjen. En match i matchen.

Det var Stahre som log mest – och snabbast. Hans Sarpsborg, tolva i Eliteserien i fjol, tog ledningen redan i den sjunde minuten.

19-årige Ismaila Coulibaly fick skottläge från distans och drog till med vänsterfoten. Bollen ven förbi Giannis Anestis.

Det var en drömträff. 1–0.

ANNONS

Sarpsborg behöll kontrollen över matchen efter det. Laget pressade och stressade IFK Göteborg – som mest slarvade i passningsspelet.

Det tog över tio minuter innan gästerna ens kunde etablera någon form av anfallsspel på offensiv planhalva. Och det dröjde faktiskt ända fram till halvlekens sista minut innan det första riktiga avslutet nådde mål.

Giorgi Kharaishvili levererade det, från en frisparksposition. Aslak Falch kunde kontrollerat styra ut bollen till hörna.

– Det var ett tufft motstånd. För ett och ett halvt år sedan spelade de i Europa League. De spelar fysiskt. Man analyserar inte motståndarna så mycket på försäsongen. Under de första 20 minuterna chockade de oss med sin press. Vi kom inte riktigt ur den.

Poya Asbaghi fyller i:

– De kom ut och pressade oss högt. Jag tycker att vi blev alldeles för bolltittande. Vi flyttade inte över och hjälpte bollhållaren. Vi blev stressade helt enkelt.

"Man ska inte dra för stora växlar"

IFK Göteborg inledde den andra halvleken med exakt samma elva som i den första.

Någon förbättring? En liten – inledningsvis.

Farten fanns där på ett annat sätt. Passningarna satt bättre.

I chansväg var Giorgi Kharaishvili på nytt nära med en frispark. Den här gången passerade bollen strax utanför inbytte David Mitov Nilssons högra stolpe.

ANNONS

Kharaishvili stod även för en dribblingsräd på vänsterkanten som höll på att resultera i en intråcklad kvittering.

Mer? Sargon Abraham hade ett avslut i stolpen.

Närmare än så kom inte IFK Göteborg. Det blev förlust – för andra träningsmatchen i rad. Efter 2–3 mot Ålborg senast blev det alltså 0–1 mot Sarpsborg nu.

– Tittar man på den andra halvleken så var den ganska hyfsad ändå. Vi höll tätt bakåt och kom in bra i vårt aggressiva försvarsspel. Det glädjer mig att vi kan göra saker bättre under matchen – inte bara till nästa match, säger Poya Asbaghi.

Två raka förluster, spelar det någon roll?

– Vi vill vinna såklart. Men sedan vill vi vinna på rätt sätt. Vi vill ha en bra prestation och gärna vinna, det är klart att det stärker självförtroendet. Men om du frågar mig om det oroar ... Vi hade en hel del matcher under försäsongen förra året, vi vann knappt. Och så gick vi in och ledde allsvenskan efter sju omgångar. Det är klart att det inte betyder så mycket, vi vill främst göra bra prestationer.

Tobias Sana på samma fråga:

– Man vill aldrig förlora, men jag har varit med lag som har förlorat varje försäsongsmatch och sedan dominerat allsvenskan. Man ska inte dra för stora växlar. Vi ska inte stå här och deppa. Det viktiga är att alla får spelminuter och att det är mycket glädje i gruppen.

ANNONS

Hur ser du på de två träningsmatcherna som ni har spelat?

– Vi kan bättre! Men det är början av säsongen. Vi ska bara fortsätta.

I nästa träningsmatch står Helsingborg på motståndarsidan.

Då går bussen till Bravida Arena.

Fakta: Så spelade IFK Göteborg

(4–2–3–1): Giannis Anestis – Nzuzi Toko, André Calisir (Emil Holm, 61'), Kristopher Da Graca, Alexander Jallow (Victor Wernersson, 61') – August Erlingmark, Alhassan Yusuf (Adil Titi, 82') – Sargon Abraham (Oscar Wilhelmsson, 89'), Tobias Sana, Giorgi Kharaishvili (Lucas Kåhed, 82') – Robin Söder (Noah Alexandersson, 72')

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS