Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ny förbundskapten om två veckor

Tidsplanen är klar. Inom ett par veckor lär vi ha en ny förbundskapten i fotboll. Frågan är vem det blir.

I torsdags hade Svenska Fotbollförbundet sitt första styrelsemöte sedan Lars Lagerbäck och Roland Andersson lämnat in varsin avskedsansökan.

Det blev en lång session, och det mynnade ut i:

– Jag och Kenneth Håkansson (styrelseledamot) har fått i uppdrag att anställa en ny förbundskapten. Vi har fått klara och tydliga direktiv av styrelsen hur vi ska arbeta, säger förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Lagrell medger att flera namn har diskuterats, men vill inte gå mer in på vilka det skulle vara.

Det har florerat uppgifter om att det finns en lista med tio aktuella namn, som betas av ett efter ett.

Tidsplanen som gäller är ett par veckor. Det lär med andra ord inte dröja till årsskiftet eller något liknande innan vi vet vem som blir Lagerbäcks efterträdare.

Generalsekreteraren Sune Hellströmer påpekar att anställningen av en ny förbundskapten går att jämföra med tillsättandet av en vd för ett stort företag – och att proceduren kommer att vara liknande.

Lars-Åke Lagrell och hans kolleger i förbundet kommer också att fråga spelarna vad de tycker. Bland annat kommer Zlatan Ibrahimovics ord att väga tungt.

Anders Svensson säger:

– Jag har spelat 4-4-2 först i U21 och sedan tio år i landslaget, och om jag ska fortsätta vore det kul att testa något nytt, lite nya idéer och så. Det skulle bli som en nytändning.

Flera spelare är inne på samma linje.

Andra inte.

– Det spelar ingen roll vilken sifferuppställning vi har, egentligen. Men vi har spelarmaterial för alla olika system. Jag litar på att förbundet för ett bra jobb och har egentligen inga åsikter om vem det blir, säger Kim Källström.

Den 14 och 18 november är avsatta för play-off-spelet till VM och det är alltså officiella landskampsdagar. Det skulle kunna vara ett ypperligt tillfälle för en ny förbundskapten at testa sina idéer för första gången.

Men det är inte säkert att det blir någon landskamp då (även om det har ryktats att det jobbas på en match mot VM-klara Schweiz).

– Det kommer ett besked om det i början av nästa vecka, skulle jag tro. I dagsläget vet vi inte, meddelar Lasse Richt, landslagschef på Svenska Fotbollförbundet.

När Lars-Åke Lagrell och Kenneth Håkansson har hittat sin kandidat kommer de att presentera den för den övriga styrelsen, som sedan fattar beslutet om vederbörande är lämplig att anställas eller inte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.