Ny epok för Barcelona utan Messi: ”Vi måste vända blad”

I helgen inleds för första gången på 17 år en La Liga-säsong utan Lionel Messi. Barcelona är uppslukat av ilska och svårmod över situationen som lett till avskedet för en av klubbens allra största. Mitt i stormen måste Ronald Koeman och hans Barcelona fokusera på framtiden och livet efter Messi.
– Vi måste vända blad. Det finns en framtid för oss, säger tränaren Ronald Koeman.

ANNONS
|

Allt började och slutade med en näsduk. Först i form av den berömda servetten som Barça-direktören Charly Rexach i december 2000 signerade på en restaurang när en okänd, småväxt argentinare värvades till Barcelona som 13-åring. 21 år senare kom det vita tygstycket att spela en centralroll även i avskedet när en gråtande Lionel Messi mottog en näsduk från sin fru Antonella för att torka tårarna över en kärlekshistoria som slutligen kommit till ända.

– Jag är väldigt ledsen och vill inte lämna klubben jag älskar. Jag förväntade mig inte det här. Jag ville stanna och var säker på en fortsättning, men det var omöjligt, sa Messi under sitt tårfyllda farväl.

ANNONS

LÄS MER:Turerna: Messis väg från Barcelona till Paris

Till skillnad från i fjol hade alla parter räknat med en fortsättning. Messi skulle bara krita på sitt nya kontrakt, med en femtioprocentig lönesänkning, efter semestern på Ibiza. Men i stället för förlängning fick allt ett abrupt slut. Presidenten Joan Laporta tvingades inse det oundvikliga nederlaget när han begrep vidden av röran som den tidigare ledningen under Josep Maria Bartomeu lämnat efter sig – det fanns helt enkelt inte ekonomiskt utrymme för att behålla storstjärnan.

Mitt i stormen, ilskan och sorgen måste Barcelona vända blad och gå vidare. Det är dock lättare sagt än gjort när den ekonomiska krisen fortsatt förlamar Barças säsongsförberedelser. Under de senaste årens misskötsel har pengar kastats till höger och vänster på misslyckade miljardvärvningar; lönebudgeten har skenat och skuldberget har växt i rasande takt. Pandemins effekt har därtill varit förödande. I fjol förlorade Barcelona nära fem miljarder och klubbens totala skulder uppgår nu till 12 miljarder kronor.

LÄS MER:Lionel Messi om flytten från Barcelona till PSG

I ett försök att få bukt på den blödande ekonomin har La Liga infört betydligt hårdare lönerestriktioner, vilket bakbinder Barcelona. Även utan Messi slukar Barças löneposter 95 procent av klubbens intäkter. Det behöver minska betänkligt innan nya spelare som Memphis Depay, Sergio Agüero och Eric García ens kan registreras för spel. Klubben arbetar nu intensivt in i det sista för att sälja oönskade spelare samt förhandla fram lönesänkningar för en rad befintliga spelare.

ANNONS

Trots osäkerheterna kring truppen och vilka spelare som hinner bli spelklara i tid till ligastarten kan Barcelona inte räknas bort som titelutmanare och Ronald Koeman har gjort en hel del gratisfynd på övergångsmarknaden. Memphis har imponerat under försäsongen, García återvänder till Katalonien som en bättre försvarsspelare efter åren i Manchester och Agüero garanterar mål om han kan hålla sig frisk. Lägg därtill spelare som Antoine Griezmann och Frenkie de Jong – som nu kommer tvingas ta ännu större plats i laget – såväl som unga stjärnskott som 18-årige Pedri, som avbrutit sin korta semester efter sommarens EM och OS för att vara tillgänglig till säsongspremiären, och Ansu Fati, som är på väg tillbaka efter knäskada.

– Vi är spända inför den nya säsongen med de värvningarna vi gjort, trots Leo Messis avsked. Nu måste vi vända blad. Vi kan inte förändra den här situationen. Jag har sagt till spelarna att vi måste utvecklas. Utan Leos mål måste mittfältarna bidra mer och vi måste växa som lag. Världens bästa fotbollsspelare kommer alltid vara saknad, men vi måste acceptera det och gå vidare. Det finns en framtid för oss, säger Koeman.

Under söndagen kommer 30 000 åskådare välkomnas tillbaka in på Camp Nou när Alexander Isak och hans Real Sociedad kommer på besök i säsongspremiären. Det kommer sjungas på läktarplats och otaliga supportrar kommer alltjämt bära den blåröda tröjan med nummer 10 på ryggen när Barcelona tar ett språng in i den okända, ovissa och Messi-lösa framtiden.

ANNONS

Helgens hetaste:

Manchester United – Leeds United

Manchester United sparkar igång säsongen mot med en tuff match mot gamle ärkerivalen – och fjolårets succélag – Leeds United. Ole Gunnar Solskjaer har under sommaren förstärkt sitt lag med franske världsmästarbacken Raphaël Varane och supertalangen Jadon Sancho, som ska hjälpa United utmana om titlar igen.

Lördag 13.30, Viasat Sport Ultra

Tottenham – Manchester City

Högintressant möte när fjolårsmästarna Manchester City gästar Tottenham, som fått in forne Wolves-managern Nuno Espírito Santo som ny huvudtränare. Toppmötet görs särskilt intressant av dragkampen om Harry Kane, som förstås kommer vara en centralgestalt i den här matchen.

Söndag 17.30, Viasat Sport Premium

Barcelona – Real Sociedad

Ronald Koeman inleder första säsongen Barça-säsongen utan Lionel Messi med ett tufft möte mot Alexander Isaks Real Sociedad, som hade en framgångsrik fjolårssäsong och som inte blir någon tuff nöt att knäcka. På grund av Barcelonas ekonomiska bekymmer råder också tveksamheter kring om alla nyförvärv hinner registreras för spel i tid för premiären.

Söndag 20.00, C More Fotboll

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS