Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: KRISTER ANDERSSON
Bild: KRISTER ANDERSSON

Nu måste Gais bestämma sig

Dramat uteblev. Gais är klart för superettan 2019. Faktiskt helt utan spänning. Det räddar hela verksamheten. Nu måste klubben bestämma sig. Här är de viktigaste delarna.

Lördagen i Falkenberg hade målats om som dagen FFF kunde vinna serien och Gais kämpade för att undvika kval och säkra fortsatt spel i superettan.

Det kom med undantag för de 90 minuterna på planen att handla om andra saker än rent fotbollsmässiga.

På fredagskvällen bekräftade polisen att de funnit en kropp i Ätran och att det med största sannolikhet rörde sig om den försvunne 12-årige Dante.

Tre dagars letande slutade på värsta tänkbara sätt. Lördagen handlade om att försöka förstå, att hedra och att minnas. Allt firande av det säkrade avancemanget ställdes in och på torget i Falkenberg samlades människor för att tända ljus. Före avspark höll FFF:s lagkapten Tibor Joza ett känsloladdat tal, det genomfördes en tyst minut och på läktarplats hedrades Dantes minne av båda lagens supportrar.

Roll som samlingsplats

Det var mycket värdigt och Tibor Jozas ord gick rakt in i hjärtat. ”Mitt i allt tragiskt är det hoppfullt att människor ställer upp. Vi vill tacka alla som hjälpte till i veckan”, sade Falkenbergs lagkapten.

Som så många gånger tidigare spelade idrotten i Falkenberg under lördagen rollen som samlingsplats, en chans att träffa andra med liknande tankar, samma funderingar. Varför?

Svaret känns omöjligt att finna.

För Gais var lördagen årets viktigaste dag, insatsen den mest betydelsefulla på hela året. Bosko Orovic Gais hänger kvar, på nytt efter en seger i sista omgången. I fjol var det Varberg, i år Falkenberg. Målsättningen var mycket högre än så. Efter en stark på säsongen och framgång i Svenska cupen trodde många att 2018 skulle bli Gais år.

Min bild är att 2019 bör innehålla färre spelare och en lägre spelaromsättning. Lita på de ni har, ge spelarna mer förtroende och håll fast vid en stomme.

Som det har varit i år har det hattats för mycket. Ordinarie spelare har plötsligt hamnat utanför truppen. Det är en modell jag är tveksam till.

En fin stund i föreningens historia

Vidare behöver Bosko Orovics roll renodlas. Jag tror att det blir för mycket att både vara tränare och sportchef om målet är att bygga något som fungerar att nå allsvenskan med.

Dessutom är det viktigt för Gais att få in en fotbollsansvarig i styrelsen. Det har saknat i år och innebär ännu större ansvar för den person som både är tränare och sportchef.

Jag föreslår Fredrik Lundgren, som kan Gais inifrån och har varit med om både upp- och nedgångar i klubbens historia.

Matchen i Falkenberg avgjordes direkt och blev aldrig ångestladdad. För andra matchen i rad gjorde Gais sitt första mål i fjärde minuten. Denna gång gjorde de ett till nästan direkt för säkerhets skull. Många var bra, Marcus Bergholtz och Calle Nyström de stora ledarna och samtliga grönsvarta slet till sista matchminut. Efteråt utbröt kramkalas och det firades ihop med alla tillresta supportrar, som fyllde en hel sektion.

Det var en fin stund i föreningens historia, ett nytt bevis på att motivation slår klass och ett tecken på att det finns något att bygga på.

Alternativet hade varit uppsagd personal, avbruten satsning och oviss framtid. De närmaste dagarna blir avgörande ändå, med styrelsemöten om vägval och inriktning.

Plus:

Gais matchinledning och det fina inramning som hedrade minnet av Dante.

Minus:

Det skulle inte ha behövt dröja till omgång 30 för att säkra kontraktet. Så bra är Gais.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.