Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

I matchen mot Umeå kommer det för första gången den gär säsongen finnas GFC-supportrar på Valhallas läktare. Arkvbild.  Bild: Bildbyrån
I matchen mot Umeå kommer det för första gången den gär säsongen finnas GFC-supportrar på Valhallas läktare. Arkvbild. Bild: Bildbyrån

Nu kommer publiken tillbaka till Valhalla

Efter fem hemmamatcher utan publik kommer Göteborg FC nu få supportrarnas stöd från läktaren. På måndagen är publiken tillbaka på Valhalla.
– Det blir skönt i den här delen av säsongen. Det blir en extra boost, säger GFC-tränaren Jörgen Ericson.

Piteå IF var först ut med beskedet att ta in 50 åskådare på sina hemmamatcher i damallsvenskan och i onsdags fanns supportrarna på plats på några av landets damallsvenska arenor. Bland annat hade Vittsjö stöd från 50 personer på läktaren i matchen mot Göteborg FC.

På måndag har GFC, efter fem hemmamatcher inför tomma läktare, sina supportrar på Valhalla igen.

– Vi kommer släppa in 50 personer och vi har tagit hjälp av vår supportergrupp så de får hantera detta, med vår stöttning och hjälp såklart, säger Tore Lund.

Det är alltså supporterföreningen som i första hand kommer fylla de 50 platser som efter Svenska fotbollförbundets nya riktlinjer är okej att fylla upp med publik på läktarna.

– Vi börjar med dem, de har fått första tjing den här matchen. De stöttar oss i vått och torrt och de ska få uppskattning för det, säger Lund.

”Ovant i Vittsjö”

GFC-tränaren Jörgen Ericson är glad över publikbeskedet.

– Det är ju jätteroligt att folk får börja smyga in, och för spelarna! Det är det här man väntat på. Det blir skönt i den här delen av säsongen med mycket matcher som sliter både psykiskt och fysiskt. Det blir en extra boost av det. Så hoppas vi att det successivt blir mer och mer insläpp med tidens gång.

Han fortsätter:

– Det var lite ovant i Vittsjö. Det har ju varit så tyst och så helt plötsligt brakade det loss med massa trummor så tänkte man efter en stund att ’stäng av de där trummorna, nu räcker det’, men ändå vill man ha det, det är ju välkommet.

Ovanlig avsparkstid

Hur det blir framöver är inte klart än. Efter måndagens match mot Umeå IK väntar två bortamatcher (FC Rosengård och Kristianstads DFF) innan nästa hemmamatch spelas först 5 september mot Eskilstuna.

– Blir det fler än 50 nu på måndag får de ha någon kölista för vilka som får komma in till nästa hemmamatch.

– Vi har ju lite tid på oss till nästa match. Till dess kanske det har kommit nya besked från Folkhälsomyndigheten eller regeringen. Men vi ser det här som ett test som vi hoppas det faller väl ut.

Tore Lund tror inte att supportergruppen kommer få ihop 50 personer till matchen mot Umeå, en måndagsmatch med den ovanliga avsparkstiden 15.00 (satt för att Umeå ska hinna hem till Västerbotten samma kväll).

– Det är klart att det är många som har börjat jobba så det är klart det är en dum tid. Så jag vet inte om det blir 50 personer, supportergruppen kanske inte får ihop det.

Blir så fallet kommer spelarnas familjer få chansen att se matchen på plats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.