Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Bildbyrån

"Nu hoppas vi på en riktig fotbollsfest"

Nazistdemonstrationen kortas en timme – ett beslut som välkomnas av Gais. – Vi befarade att tappa hälften av publiken – nu hoppas vi på en riktig fotbollsfest, säger klubbchefen Erik Bergkvist.

Hos Svenska fotbollförbundet, som överklagat tillsammans med Gais, är man nöjd med att sluttiden tidigarelagts – men man är inte helt tillfreds med beslutet.

Säkerhetschefen Martin Fredman säger till GP:

– Det hade fortfarande varit bäst om Gamla Ullevi inte varit slutplats – det var en orsak till att vi överklagade. Samtidigt har jag full förståelse för att det blir svårt för polisen att göra stora ändringar på så kort tid, säger han och fortsätter:

– Men jag är nöjd med att Kammarrätten gav oss rätt om tiden – det underlättar för fotbollsmatchen, säger han.

Som GP berättat rev förvaltningsrätten upp polisens beslut gällande Nordiska motståndsrörelsens demonstration på lördagen.

Bland annat bestämdes en ny slutplats som innebar att demonstrationen skulle sluta utanför Gamla Ullevi – en timme före Makrillarnas gratismatch mot topplaget Brommapojkarna.

Beskedet fick Gais och Svenska fotbollförbundet att gå i taket. Beslutet överklagades hos kammarrätten som på fredagen kom med sin dom:

Slutplatsen kvarstår men sluttiden kortas från klockan 16 till 15 vilket betyder att två timmar avstår till avspark på Gamla Ullevi.

Minskad risk för konfrontation

Ett beslut som välkomnas av Gaischefen Erik i Bergkvist.

– Det ska räcka, säger han och ser domen som ett positivt besked till publiken.

Han fortsätter:

– Jag tror att fler vågar ge sig ut på stan nu när nu risken för konfrontation med demonstranterna är mindre, säger Erik Bergkvist och fortsätter:

– Jag har också fullt förtroende för att polisen med sin massiva insats löser uppgiften så att det inte blir bråk som kan få konsekvenser för publiken, säger han.

Den så kallade Gratismatchen är en av föreningens större arrangemang under säsongen och Gais-ledningen räknar med mycket folk – inte minst många barnfamiljer. Gratismatchen är också ett sätt att nå nya målgrupper och få fler att intressera sig för fotboll.

Erik Bergkvist tror att kammarrättens dom gynnar Gais publikmässigt. Till GP säger han:

– Vi hoppas på upp till 7 000 besökare - men befarade att förvaltningsrättens beslut skulle leda till att vi skulle tappa hälften. Nu har vi gott hopp om att publiken ska komma och att det ska bli en härlig stämning på arenan, säger han.