Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu hänger allt på en höft

Med Tobias Hysén borta gäller det för IFK Göteborg att Pontus Farneruds höft håller för tre matcher på två veckor. Hans fötter blir nyckeln i Blåvitts anfallsspel när allsvenskan ska avgöras.

Att IFK Göteborg är ett sämre lag utan sin lagkapten är så självklart att det inte behöver skrivas. Men hur mycket sämre IFK 2013 är utan Tobias Hysén är det först nu vi kommer att få veta. Anfallaren har startat alla Blåvitts tävlingsmatcher i år och av 2 430 allsvenska minuter har laget bara spelat utan Hysén i fem.

Och Tobias Hysén betyder så mycket mer för IFK Göteborg än de 14 mål i allsvenskan och åtta i svenska cupen han gjort i år. Bara hans närvaro på planen, de ständiga löpningarna med perfekt tajmning, gör att motståndaren tvingas lägga så mycket fokus på honom inför och bevakning av honom under matcherna, att det öppnar ytor för de andra blåvita spelarna.

Nu läggs ansvaret på djupledsspelet helt på Robin Söder, där en Lasse Vibe som kommer måsta ta fler löpningar in centralt kan avlasta. Sam Larsson får kliva in i den nummer 10-roll där han helst av allt vill vara och Pontus Farnerud får en huvudroll i anfallsspelet.

Allsvenskans kanske bäste spelfördelare måste hålla för tre matcher på två veckor om IFK Göteborg ska kunna gå rent och åtminstone göra det de kan för att hota MFF om guldet – men kanske framför allt hålla AIK bakom sig. Farnerud gillar att ha en mötande spelare framför sig och kan han och Sam Larsson hitta samspelet på kort tid så behöver luckan efter Hysén inte bli så stor. Öster, Mjällby och Norrköping återstår – matcher där IFK väntas ha mycket boll och passningsspelet framför motståndarens backlinje kan bli nog så viktigt, men då krävs att Robin Söder drar isär försvaret i djupet och öppnar ytorna.

Tobias Hysén visade i tisdags att Sverige kan göra mål utan sin lagkapten på planen. Nu är det upp till IFK Göteborg att visa att även de klarar sig utan sin lagkapten för en kort – men avgörande – stund.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.