Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Norska förbundet nöjt med legal pyroteknik

Från förbundshåll i Norge är man nöjd med hur reglementet kring pyroteknik fungerar.…– De få otillåtna händelser som varit i år kan man räkna på ena handens fingrar, säger Geir Ellefsen, säkerhetsrådgivare på Norges Fotballforbund.

Trots att det är tillåtet med pyroteknik på fotbollsmatcher i Norge är det långt ifrån oreglerat. 
– Varje klubb måste lämna in en ansökan inför varje match där man vill använda pyroteknik. Det är bara hemmalaget som kan söka. Det är ett fastlagt schema som måste lämnas in där man ska ha tillstånd från lokal räddningstjänst, lokal polis, klubb och arenaägare, berättar Geir Ellefsen.

Läs mer: Få problem med legal pyroteknik i Norge

Alla dessa instanser måste sedan bifalla ansökan i god tid innan match. 
– 2015 så fick förbundet in cirka 60 ansökningar. Det var ingen av dessa som fick avslag. Allt blev beviljat. Hittills i år har vi beviljat allt som har inkommit, säger Ellefsen och fortsätter:
– När det gäller illegalt användande den här säsongen så pratar vi om sammanlagt fem, sex händelser. Och då pratar vi om en eller två bengaler per tillfälle. 
Användandet av pyroteknik är bara tillåtet under lagens inmarsch. Det är inte tillåtet under match eller efter match. Det är också bannlyst under de tre sista serieomgångarna eftersom man inte vill riskera att någon matchstart blir uppskjuten på grund av rök eller annat.

Även om systemet fungerar bra i Norge är det inte säkert att det skulle fungera lika bra här hemma. Problemen var långt ifrån lika stora i Norge innan legaliseringen infördes.
– Det var mycket olagligheter innan, men inte i närheten av hur det ser ut i Sverige. Du kan nästan inte jämföra Norge och Sverige på det sättet, säger Ellefsen.

Har ni haft något utbyte med svenska företrädare?
– I fjol så pratade vi med den danska intresseorganisationen för elitlagen. De ville veta hur vi gjorde här i Norge. Jag har också varit i kontakt med svenskar, men var den diskussionen är i dag, det vet jag faktiskt inte. 

Hur ser du på problematiken i Sverige?
– Nu ska "lilla" Norge vara försiktigt med att ge råd till "stora" Sverige. Men så som vi har löst det, med dialog med supportrar och supporterorganisationer, så fungerar det med laglig pyroteknik. 

Även om samsynen kring pyro är stor i Norge innebär det inte att man är överens om allt.
– Självfallet är det supportar som vill elda även under match och efter match. Och det är ingen hemlighet att en del inom klubbarna och även åskådare är motståndare till det här med bengaler, men som helhet fungerar det, säger Ellefsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.