Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Nobby Stiles familj: Fotbollen måste ta itu med demens

I oktober somnade den VM-guldvinnande engelsmannen Nobby Stiles in.
Detta efter att ha kämpat mot prostatacancer och demens under en längre tid.
Stiles blev den femte spelaren i VM-guldlaget från 1966 som drabbats av demens – och nu ryter legendarens familj ifrån.
– Dessa äldre spelare har blivit bortglömda, och många har dålig hälsa, som pappa, säger familjen i ett uttalande enligt BBC.

Nobby Stiles hade en gedigen fotbollskarriär. Under elva år spelade han för den engelska jätten Manchester United, där han bland annat vann Europacupen. Den kortväxta defensiva mittfältaren är därmed en av tre engelsmän som vunnit både Europacupen och VM.

I VM var han med och vann med England 1966. Englands enda VM-titel hittills.

Efter karriären och på ålderns höst har han dock kämpat med hälsan. 2010 drabbades Stiles av en mindre stroke, och senare diagnostiserades han med både prostatacancer och demens.

Utgången blev dödlig, och Stiles somnade in i oktober i år 78 år gammal.

Att han drabbades av just demens kanske är en slump. Eller kanske inte. Experter på Glasgow University har nämligen i en rapport kommit fram till att fotbollsspelare lider tre och en halv gånger större risk att drabbas.

Stiles var den femte medlemmen i engelska guldvinnande lag som drabbats av sjukdomen – och nu vill hans familj att fotbollen tar större ansvar.

”Hur kan det vara rätt?”

– Hur kan dessa spelare blir lämnade i behov av hjälp när deras fack har tiotals miljoner pund tillgängliga i dag? Hur kan det vara så att dessa spelare får kämpa när Premier League tar emot tre miljarder pund varje år? Den moderna spelaren kommer aldrig att behöva den hjälp som de äldre herrarna behöver. Hur kan det vara rätt att vissa av dessa hjältar från 1966 var tvungna att sälja sina medaljer för att kunna försörja sina familjer?, undrar Stiles familj i ett uttalande enligt BBC.

BBC förde vidare kritiken till det engelska spelarfacket (PFA) som svarar i ett utlåtande.

”Samarbeten mellan fotbollens ledande organ är nyckeln till att bättre förstå detta viktiga problem gemensamt, och vi tror att alla områden inom fotbollen borde enas för detta meningsfulla syfte”, lyder det, enligt BBC.

Sjukdomen vanligt förekommande hos idrottare och krigsveteraner

Ett fenomen som uppmärksammats på senare år är CTE (kronisk traumatisk encefalopati). Sjukdomen uppstår efter upprepade smällar mot huvudet, och hittas ofta hos före detta elitidrottare. CTE förekommer även bland krigsveteraner, enligt Concussion Leagacy Foundation.

Symtomen på sjukdomen är många, men bland de vanligare är aggressivitet, depression och demenssjukdomar. Ett flertal spelare inom kontaktsporter har drabbats av sjukdomen.

Huruvida just Stiles led av CTE är ännu inte fastställt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.