Nio år efter tappade stolpen – så får Sverige koll på fasta situationer

2012 var det en fast situation som stjälpte Sverige mot Ukraina i EM. Nio år senare hoppas Blågult tack vare extrem noggrannhet slippa se historien upprepa sig.
– Jag ska gräva djupt ner i Ukrainas arkiv så får vi se vad de har gjort – och så får vi skapa en bra strategi fram till matchen, säger Maths Elfvendal, målvaktstränare och ansvarig för fasta situationer i landslaget.

ANNONS
|

Att fasta situationer inte sällan spelar en avgörande roll i elitfotbollen är ingen hemlighet. Senast Sverige ställdes mot Ukraina i en mästerskapsmatch, i EM 2012, blev det svenskt nederlag med 1–2 – just efter att avgörandet kommit till på en hörna.

Mikael Lustig blev utmålad som syndabock då när han missade att täcka första stolpen och i den luckan kunde Andrej Shevchenko, numera förbundskapten i Ukraina, sätta bollen i nät och frälsa ukrainarna i det som var premiären av deras hemma-EM.

2021 ställs Sverige mot Ukraina igen. Den här gången i EM-åttondelsfinal i Glasgow. Nu med Janne Andersson som förbundskapten i stället för Erik Hamrén.

ANNONS

LÄS MER:Siffrorna: Här är Sverige bäst – och sämst – i EM

Så här nio år senare hoppas Blågult ha bättre koll på de fasta situationerna. De har i alla fall jobbat extremt hårt för att ha just det, koll. Och Maths Elfvendal, målvaktstränare och ansvarig för fasta situationer i landslaget, tycker att Sverige åtminstone hittills har skött sig utmärkt i den grenen.

– Vi har en organisation och en struktur som vi har jobbat med under en lång tid. Spelarna är fantastiska på att följa den. När vi gick igenom den taktiska organisationen inför matchen mot Spanien ... Jag har svårt att se att det kan vara bättre från teori till praktik än så. Det var "on-point". De ska ha all kredd för det spelarna. Klarar man av det ökar våra chanser att lyckas.

Användbara verktyget: ”Enklare att ha en lapp”

För att alla hela tiden, även när flera spelare byts in och ut i matcherna, ska veta exakt vad de ska göra och vilka uppgifter de har på sin ansvarslista i samband med fasta har Sverige använt sig av ett klassiskt verktyg: Papperslappar med information – som inhopparna ser till att förmedla vidare till spelarna ute på planen.

– Lapparna är bra. Framförallt eftersom det kan beröra spelarna som är på planen. Jag går igenom med en spelare. Då vill jag inte säga: "Säg det här till honom. Och det här till honom". Då tror jag att det blir svårt att ta in informationen. Det är enklare att bara ha en lapp. Det har fungerat bra, säger Elfvendal.

ANNONS

Hur svårt är det att få rollfördelningen att fungera på fasta situationer i samband med byten?

– För det första har vi en väl genomförd genomgång där samtliga spelare, oavsett om du startar eller om du sitter på bänken, vet vem du byter med. Då sätter man sig in i den situationen, säger assisterande förbundskapten Peter Wettergren.

LÄS MER:Marcus Berg om petningen mot Polen

På frågan om svenskarna den här gången har koll på stolparna mot Ukraina svarar Maths Elfvendal:

– Vi har olika strategier för vilka vi möter. Ibland har vi någon på bakre stolpen, ibland har vi inte det. Jag ska gräva djupt ner i Ukrainas arkiv så får vi se vad de har gjort – och så får vi skapa en bra strategi fram till matchen.

Lustig hängdes ut: ”Absolut inget kul”

Han som inte lyckades stänga till vid stolpen den där junikvällen för nio år sedan – och som hånades till följd av det – har lagt den händelsen bakom sig. Samtidigt sticker inte Mikael Lustig, som 2012 gjorde sitt första seniormästerskap för Sverige, under stol med att all uppståndelse efter stolpincidenten tog hårt på honom.

LÄS MER:Janne Andersson använde Gais-spelaren Bobbie Friberg da Cruz – som skräckexempel

Han har även tidigare uttalat sig i intervjuer om att han önskar att tidigare förbundskaptenen Erik Hamrén skulle ha gjort mer för att skydda honom.

ANNONS

– Det var ett tag sen nu. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det är små saker som kan bli till en extremt stor sak. Det var första gången jag blev viral. Att man hänger ut någon lite. Men det är väl där vi är ... , säger Lustig.

LÄS MER:”Nu börjar forsränningen – de riktigt svåra strömmarna”

Som är långt ifrån ensam om att ha blivit kritiserad för misstag på det sättet. I det här Europamästerskapet har exempelvis Spaniens anfallsstjärna Alvaro Morata mötts av en hatstormar på sociala medier efter att ha bränt en uppsjö av målchanser.

– Vi ser Morata nu som åker på det ... Det är därför det blir en extrem press som det kanske inte har varit innan. Vid ett misstag är risken väldigt stor att man blir uthängd. Det är absolut inget kul. Samtidigt, det är nio år sedan och det är ingenting som jag går runt och tänker på.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS