Gais Niclas Andersén kapar Varberg BoIS Nahom Girmai Netabay.
Gais Niclas Andersén kapar Varberg BoIS Nahom Girmai Netabay. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Niclas Andersén: ”Mina föräldrar slutade gå på mina matcher”

Som ung var Niclas Andersén väldigt sugen på att kapa folk på fotbollsplanen. Han var ... galen. I GP-sportens podd "031-Fotboll" berättar Gais vänsterback att hans föräldrar till slut fick nog – och slutade gå på matcherna.
– Man skäms nästan när man tänker tillbaka på vilka otroligt fula grejer man har gjort, säger han.

ANNONS
|

Det finns ett rykte som säger att Niclas Andersén är den mest utvisade spelare någonsin i IFK Göteborgs akademi.

Det verkar stämma. I alla fall om man ska tro huvudpersonen själv.

– Jag var väldigt sugen på att klippa folk, absolut. Det låter sjukt. Jag är ganska lugn innan matcherna här hemma, men just när jag kliver på planen kommer den extra tändningen. Jag hade otroligt många röda kort när jag spelade ungdomsfotboll. Säkert tio stycken på tre, fyra år. Det var ganska många avstängningar. Vissa säsonger spelade man inte så många matcher, säger Andersén i GP-sportens podd ”031 Fotboll”.

ANNONS

Han tillägger:

– Jag måste erkänna att det nästan är pinsamt hur galen jag var. Jag vete fan vad det kom ifrån egentligen, men det har antagligen med att jag hatar att förlora. Sedan kunde jag väl ta det några nivåer över vad som är tillåtet.

Andersén kom till IFK Göteborg som tolvåring 2004. Han stannade till 2012. En match sticker ut från de åren, Ljungskile SK på bortaplan i U21-serien.

Det var nog där och då som galenskaperna nådde sin högsta nivå.

– Jag tog två gula på en minut. Första halvlek skulle precis blåsas av. Jag gjorde en tackling så att jag fick ett gult, sedan sköt jag iväg bollen. Det var sådana grejer man sysslade med ... en meter från domarens huvud. Då fick jag det andra gula. Farsan, som hade åkt upp för att kolla på matchen, drog direkt där. Han åkte hem och vi hade en frostig relation i en vecka, säger Andersén.

– Jag tror inte vi pratade med varandra under den tiden. Jag undvek att åka hem också. På den nivån var det.

Senaste röda kortet: Pekade finger åt domaren

Precis som ryktet om alla röda kort i IFK Göteborgs akademi finns det de som berättar att Niclas Anderséns föräldrar fick nog i samband Ljungskile SK-incidenten.

ANNONS

Under en period slutade de gå och kolla på hans matcher eftersom han sparkade ner folk för ofta.

– Ja, ja ...

– Men det är från min far som temperamentet kommer. Han ska inte sitta där helt oskyldig i det hela!

Andersén skrattar och återvänder till Ljungskile SK-matchen.

– Det var också grejen som gjorde att jag lugnade ner mig, just den händelsen.

– Nu tror jag inte att jag har fått något rött kort på ett tag.

Nä, det har faktiskt bara blivit ett under hans snart fyra superettan-säsonger med Gais. Det kom mot Helsingborgs IF 2017.

– Just det. Jag pekade finger åt Per Melin (domare). Men det var efter matchen så jag skadade inte laget.

I veckans avsnitt av GP-sportens podd "031-Fotboll" berättar Niclas Andersén också om hur IFK Göteborg lyckades råda bot på hans galenskaper – med bananer (”Det vi kom fram till”). Andersén pratar även om kärleken till Gais ("Hade jag fått välja själv hade jag skrivit kontrakt tills jag slutar"), den tuffa tiden i BK Häcken ("Jag fanns inte") och om det okända skadehelvetet ("Jag kunde inte ens tömma diskmaskinen").

Avsnittet hittar du här nedan samt på Spotify, Apple Podcasts och Acast.

LÄS MER:Niclas Anderséns kärleksförklaring till Gais

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS