Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Under sommaren stod Neymar anklagad för våldtäkt. Fallet lades nyligen ner i brist på bevis. Bild: Leo Correa

Neymar – en fallen superstjärna

Han var den självklare tronföljaren till Lionel Messi och Cristiano Ronaldo när han flyttade till Frankrike för att leda PSG till Champions League och sig själv till Ballon d’Or. Två år senare har det mesta gått snett. Neymar vill bort, han är oönskad i PSG och Kylian Mbappé har klivit förbi i stjärnglans samtidigt som bökiga fotskador, våldtäktsanklagelser och ett ifrågasatt liv utanför planen fått Neymars popularitet och varumärke att dala. Vad har egentligen gått snett?

På planen var det en smakstart på säsongen när PSG besegrade Nimes med 3-0. En odramatisk inledning på en säsong där PSG bara ska dansa sig till ännu en ligatitel, men på Parc des Princes läktare bubblade ilskan mot Neymar, storstjärnan som inte var på plats. ”Neymar, casse-toi” löd en banderoll. ”Far åt helvete”. Okvädningsorden ekade och ultragruppen Le Parias spred flygblad som brännmärkte Neymar, rekordvärvningen som gjort 51 mål på 58 matcher under sina två år i Paris, som den vidrigaste spelaren i PSG:s historia.

PSG-supportrarnas missnöje med sin brasilianska superstjärna har växt sig allt större. Bild: ANTHONY DIBON

När PSG för två somrar sedan slantade upp den groteska summan på 222 miljoner euro för den 25-årige brassen med de fnittriga fötterna och sportens mest marknadsföringsstarka nuna slog det ned som bomb i fotbollsvärlden. Neymar flyttade ur Lionel Messis skugga för att bli bäst i världen och leda PSG till Champions League-titeln samtidigt som Barcelona stod chockat kvar, berövat på den självklare framtidsmannen som skulle ta vid när åldern ofrånkomligen greppat tag i Messi.

Stod anklagad för våldtäkt

Sedan Neymars talang uppenbarade sig i Santos har hans far, Neymar Sr, orkestrerat brassens karriär med järnhand. Att lämna Barcelona för PSG var ett sällsynt tillfälle då Neymar satte ned foten och tog ett beslut som gick emot faderns vilja. Och i Paris har det mesta gått snett. Målen har förstås fortsatt trilla in i PSG-dominerade Ligue 1, men Les Parisiens har inte kommit ett dugg närmare någon CL-titel och skador har gäckat Neymar, som missat hela 48 matcher under två säsonger. Han har fått se sig förbisprungen av Kylian Mbappé som PSG:s stora stjärna och när Luka Modric mottog Ballon d’Or i fjol tillhörde Neymar inte ens världens tio främsta.

Även utanför har Neymar haft sin beskärda del av problem, där det rapporterats om kändistäta fester och brasilianska karnevaler. Under sommaren har han stått anklagad för våldtäkt (fallet lades nyligen ned i brist på bevis) och fotograferats när han kramar om Brasiliens kontroversielle president, högernationalisten Jair Bolsonaro, som i dagarna varit särskilt i ropet när skogsbränder härjat i Amazonas. Tungt på planen, tungt utanför, och brassens popularitet och marknadsvärde har otvivelaktigt dalat under åren i Paris.

Och nu vill Neymar bort. Till varje pris.

Dragkamp mellan spanska giganterna

Frågan är bara om det finns någon utväg. Sportchef Leonardo har förvisso slagit fast att PSG gladeligen låter Neymar lämna för rätt summa, men ingen klubb verkar kapabel att betala vad PSG begär, och Thomas Tuchel kräver en ersättare. Neymar-lägret är fast beslutna att reparera misstaget från 2017 och återvända till Barcelona, men i Katalonien går åsikterna om brassen isär där många inte ens vill ha honom tillbaka efter den infekterade flytten. I vassen lurar Real Madrid, och de båda rivalerna tycks låsta i en kamp om superstjärnan som ingen av de spanska gigantklubbarna har råd att varken vinna eller förlora. Trots att båda parter helst vill skiljas åt finns det fortfarande en reell möjlighet att Neymar faktiskt blir kvar i Paris.

Neymar är 27 år gammal. När nästa VM spelas har han passerat 30 och kanske börjar någon form av ålderskris smyga sig på, om karriären ska gå dit den alltid var ämnad att gå. Just nu framstår Neymar mest som en superstjärna i fall som desperat försöker reparera sina misstag.

– Min son har inte spelat fotboll på sedan i juni på grund av skadan, men under den tiden har han tillskansat sig en stor styrka för att ta sig genom problem. Livet och fotbollen har lärt honom att vara en starkare människa. Han kommer vara tillbaka snart, och han kommer vara lycklig när han kan njuta av sin fotboll igen, sa pappa Neymar Sr till AS nyligen.

Frågan är bara när, och var. Transferfönstrets klocka klämtar för Neymar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.