Nazistdemonstration krockar med Gais-match

ANNONS

Lördagen den 30:e september kommer nazistiskaNordiska motståndsrörelsen (NMR) att demonstrera i centrala Göteborg. Till att börja med var tanken att tåget skulle gå från Skånegatan och mot Gustaf Adolfs torg, Sturegatan, Parkgatan och Slussgatan.

Men Förvaltningsrätten i Göteborg tog på måndagen beslutet att korta ned demonstrationsvägen, som nu kommer att sluta vid Gamla Ullevis västra sida, mot Parkgatan. Detta samma dag som Gais planerat att spela sin gratismatch hemma mot Brommapojkarna. Demonstrationstillståndet löper ut klockan 16.00 – bara en timme före avsparken slås på Gamla Ullevi och samtidigt som arenan öppnas för publik.

– Den spontanta reaktionen är att det här är åt skogen. Det kan man skriva under på. Det här är en av våra största matcher på året som blir kapad av andra instanser. Det får inte minst ekonomiska följder om vi inte får ordning på det, säger Erik Bergkvist.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Nazistdemonstrationen kortas rejält

SvFF ser nu över möjligheten att överklaga beslutet om demonstrationens väg. Men framförallt arbetar både förbund, polis och Gais med att göra timmarna innan matchstart så säkra som möjligt för de som vill gå på fotboll. Matchen förväntas dra mycket publik, varav en stor del familjer.

– Polisen har operativa möjligheter inom det här beslutet att, om ordningsläget kräver, se till så marscher och motdemo inte rör sig så nära Gamla Ullevi. Vi känner oss trygga i den dialogen vi har med polisen. Vi vill inte få ordningsstörningar i samband med matchen som påverkar det vi håller på med, säger Erik Bergkvist.

"Känns oklokt och onödigt"

Svenska Fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman menar att Förvaltningsrätten troligtvis inte vägt in matchen i sitt beslut.

– Min snabba bedömning känner att förvaltningsrätten inte har tittat på slutplatsen. Bokmässan är ett större evenemang än Gais match, absolut. Men 6000 personer är oerhört mycket folk och det skapas oro, säger han och fortsätter.

– Det känns oklokt och onödigt. Man hamnar alldeles för nära Gais offentliga tillställning.

Men till GP berättar Anders Hagsgård, lagman vid förvaltningsrätten, att man varit medvetna om matchen som ska spelas.

– Vi kände till att Gais hade en match klockan fem. Men vi gör ju en totalbedömning gällande en rad omständigheter och tittar på vad det finns för andra aktiviteter runtomkring. Men vi har inte skrivit om allt i domen och eftersom vi inte skrivit om det i domen så kan jag inte berätta hur resonemanget gick, eftersom det är sekretessbelagt.

ANNONS

Varför togs inte matchen med i domen då?

– Det vill jag inte gå in på eftersom jag då kommer in på resonemang vi förde och inte redovisade i domen. Det här är ju en sammanvägning av en rad omständigheter och de som stod i domen var de som vi ansåg var viktigast.

För att få beslutet ändrat måste Gais vända sig till Kammarrätten som får avgöra ifall det finns skäl att ändra beslutet.

Ska diskutera med polis

Gais och polisen ska mötas på torsdag för att diskutera hur respektive parter kan jobba för att minska risken för konflikter innan avspark. Att flytta fram starttiden för matchen är inte aktuellt.

– Det är mycket som hänger i luften nu och mycket kan fortfarande hända de kommande dagarna. Men bra är det iallafall inte, säger supporterpolisen Anders Hallsjö.

Hur ska ni från polisen gå tillväga för att minska risken för konflikt utanför arenan?

– Det får vi titta på. Vi ska prata med Gais och lär ha fullt upp med att jobba med detta i dag.

ANNONS