Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Nakna sanningen inför premiären: Förlust och det är över

Vad betyder öppningsmatchen på ett mästerskap? En hel del, faktiskt. Sverige har aldrig gått vidare i EM efter att ha förlorat en premiär.
– Den sätter standarden för hela mästerskapet, säger högermittfältaren Viktor Claesson.

De senaste 30 åren har Sverige kvalificerat sig för elva seniormästerskap i herrfotboll fördelat på sju EM-slutspel och fyra VM-slutspel. I sex av de tio spelade turneringarna har Sverige lyckats gå vidare från gruppspelet.

När Sverige spelar VM har det mer eller mindre varit garanti på avancemang. I samtliga fyra världsmästerskap från 1994 och framåt har Sverige åtminstone nått åttondelsfinal.

I EM har det varit svettigare. Inte sedan turneringen i Portugal 2004 har Sverige lyckats kravla sig vidare från gruppspelsrundan.

Det är också tydligt vad en förlust i öppningsmatchen har betytt för Sveriges fortsatta mästerskap. Både i Belgien/Holland 2000 och i Ukraina/Polen 2012 har Sverige inlett med en förlust och sedan misslyckats med att gå vidare till nästa runda.

LÄS MER: Blågults svar – efter oroväckande bilderna på talangen

För tre år sedan inledde Sverige mot Sydkorea

Vänsterbacken Ludwig Augustinsson gör sitt tredje mästerskap och var med både i Frankrike 2016 och Ryssland 2018. Senast ställdes Sverige mot Sydkorea och vann med 1-0.

– Det är alltid viktigt med en bra start. I VM mötte vi det kanske svagaste laget i gruppen i den första matchen. Då kände vi att vi verkligen behövde vinna den matchen, säger Werder Bremen-spelaren.

Den här gången är det annorlunda. Det vet spelarna såklart om.

– Nu möter vi ett av de starkaste lagen i turneringen, förmodligen också det starkaste laget på pappret, i första matchen. Det är såklart att vi vill plocka poäng där. Plocka poäng i en sådan match skulle vara en bra start för de nästkommande två matcherna.

Resultatet i match ett ska inte underskattas – även om det finns matcher att ”rädda” ett mindre resultat på.

LÄS MER: Poya Asbaghi: ”För mig är det här ett hedersuppdrag”

Har ställts mot gruppfavoriter tidigare – och gått vidare

– Vi möter ett tufft lag på bortaplan, så vi vet att det kommer bli tufft. Vi får se. Om det skulle vara, i värsta fall, en förlust där då är såklart pressen större, men vi har alla chanser att gå vidare då också. Vi har såpass bra självförtroende att vi vet att vi kan lösa det då också – om det skulle vara så.

Två gånger i de tio senaste mästerskapen har Sverige ställts mot gruppfavoriten redan i den första matchen. 1992 mötte Sverige i sin första mästerskapsmatch på 14 år Frankrike på Råsunda och nådde 1-1 efter en fin hörnnick av Janne Eriksson. Tio år senare kvitterade Niclas Alexandersson Englands ledning på VM i Japan. Båda gångerna har Sverige lyckats ”sno med sig” ett resultat – som sedan har räckt till avancemang.

– Kommer man in med en bra insats och inte skulle få med sig resultatet får man en god känsla inför de kommande två, så det är väl det. Men vi åker självklart dit för att ta poäng där borta. Och såklart, vi går för att vinna där nere, säger Ludwig Augustinsson.

En seger i premiären är ingen garanti för avancemang, däremot har en förlust i första matchen inneburit att Sverige har tvingats lämna mästerskapet redan efter gruppspelet.

LÄS MER: Här är krogarna som visar fotbolls-EM

Öppningsmatchens betydelse

EM 1992 1-1 mot Frankrike, vidare från gruppen, semifinal

VM 1994 2-2 mot Kamerun, vidare från gruppen, brons

EM 2000 1-2 mot Belgien, utslaget direkt

VM 2002 1-1 mot England, vidare från gruppen, åttondelsfinal

EM 2004 5-0 mot Bulgarien, vidare från gruppen, kvartsfinal

VM 2006 0-0 mot Trinidad/Tobago, vidare från gruppen, åttondelsfinal

EM 2008 2-0 mot Grekland, utslaget direkt

EM 2012 1-2 mot Ukraina, utslaget direkt

EM 2016 1-1 mot Irland, utslaget direkt

VM 2018 1-0 mot Sydkorea, vidare från gruppen, kvartsfinal

EM 2021 Spanien på måndag 21.00

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.