Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Några få individer som förstör kopiöst mycket"

Fyra allsvenska ordföranden har hotats i sin uppdrag, Gais Tomas Andersson väljer att sluta efter att hans fru hotats. Problemen med hotbilden mot fotbollens representanter är stor – trots att de som hotar är få, menar Föreningen Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist.

Genom åren har flera personer högt upp i framförallt storstadsklubbarna fått utstå grova hot, riktat mot sig själva eller familjen. Gais ordförande Tomas Andersson är den senaste i raden av ideella ledare som väljer att kliva åt sidan som en följd av hot riktad mot familjen, i det här fallet hans fru Annika. Föreningen Svensk Elitfotboll, Sef, menar att det är omöjligt att skydda alla hela tiden.

 – För det första är det som hänt Tomas och hans fru naturligtvis för bedrövligt. Fotbollen lever i en demokrati och då ska man påverka på de sätt som finns i en demokrati. Det ger ingen rätt att bete sig som en idiot. Vi har en utsatt situation men vi har grupper som jobbar med frågan. Det är däremot omöjligt att alltid skydda alla i en så offentlig värld som vi lever i. Det som hände i Gais är typexemplet för hur det kan gå till när enskilda galningar tränger sig på och det är givetvis helt åt helvete, säger han.

Vad gör ni konkret för att det här inte ska hända igen?

– Polisens grupp mot kriminalitet inom idrotten finns, det finns en säkerhetsgrupp mellan SEF och SvFF och vi har möten med klubbchefer där dessa frågor diskuteras. Där kan vi ta råd av varandra. Det finns tecken på att det går åt rätt håll men samhället är inte alltid snällt. Vi har dock höjt försvarsmuren något. Vi är bättre på att skydda och stötta varandra. Men det kommer inte ta bort hela problemet. Dessutom är supporterdialogen så mycket bättre än tidigare. Vi kan prata om de här grejerna med supportrarna så att det inte går loss allt för galna drev. Detta rör trots allt mycket få individer!

Polisens aktionsgrupp mot grovt kriminella inom idrottsmiljön startades i början av 2017 och ger ett viktigt stöd vid den här typen av incidenter. 

– De jobbar just med påverkan och hot som tränger sig på fotbollen. Det här är en av våra viktigaste frågor, säger Mats Enquist och fortsätter:

– Vi har tryckt på om den här frågan länge. Tidigare var vi väldigt ensamma i det här. Nu har vi stöd från polisen som har möjlighet att utreda. Nu blir frågan mer synlig, vilket vi tror i långa loppet är bra. Det är på väg åt rätt håll. Det finns ett bättre stöd internt i dag och vi stöttar varandra på ett annat sätt.

"Vi är skyddslösa"

Han menar att fotbollen ofta har fått stå till svars för händelser som enligt honom inte har med fotbollsverksamheten i sig att göra.

– Vi är väldigt skyddslösa. Man kan vara utsatt genom att folk beter sig jävligt illa och tar ut sin frustration. Det är en obehaglig situation. Vi behöver ett skydd men märkligt nog har samhällsdebatten ofta kastat tillbaka skiten mot klubbarna. Det har sagts att det här är fotbollsrelaterat, vilket jag tycker är absurt. Det går inte att tänka på det sättet. Det är onda krafter i samhället i övrigt som trycker sig in i fotbollen. Vi har svårt att skydda våra inre grupper som styrelse, kansli och spelare mot allt. Folk beter sig inte alltid så bra och det märks i fotbollen, säger han.

Bristande kontinuitet

Enligt Mats Enquist byts klubbarnas ledningar i snitt ut två gånger på tre säsonger. På SEF:s möten med Allsvenska klubbchefer är det bara Stefan Andreasson i Elfsborg och Häckens Dennis Andersson som varit med sedan Mats Enquist började som generalsekreterare i SEF 2012.

– Det är ett väldigt tufft jobb att vara föreningsledare. De stora klubbarna i Göteborg, Malmö och Stockholm är särskilt utsatta. Det är en av de mer utsatta grejerna du kan göra att gå in i en elitförening. Den här passionen och sättet att ställa krav har nog alltid funnits, skillnaden i dag är att med internet blir det lättare att kasta ur sig saker som är omöjligt att försvara sig mot. Hur mycket vi än sätter upp skyddsnät så räcker det med ett par dårar. Det är lätt att slå sönder ett system som till 99,9 procent är bra. Det är några få individer som förstör kopiöst mycket.

Hur tror du det här påverkar klubbarnas sportsliga möjlighet?

– Bristen på kontinuitet är ett av våra allvarligaste problem. Våra ledningar hinner inte bygga upp kunskap, utan det blir ofta väldigt reaktivt, vilket man inte behöver vara raketingenjör för att inse att det är ett problem. 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.