Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

När Zlatan lirade Superettan på Hjällbovallen

Han har precis lämnat Parc des Princes bakom sig, hoppas nå Stade de France i sommarens EM-final och ryktas få Old Trafford som ny hemmaplan. Men för 16 år sedan var Zlatan Ibrahimovic på Hjällbovallen. Ett besök som fortfarande finns kvar i minnet hos motståndarna i Gunnilse.

Efter tio år i Söderettan och ett par säsonger där man varit och nosat på en allsvensk plats gick Gunnilse som ett av 16 lag in i den nystartade Superettan.

I premiären hemma på Hjällbovallen väntade Malmö FF – med en gänglig tonåring vid namn Zlatan Ibrahimovic i laget – en grå söndag den 16 april 2000.

– Vi är en väldigt enkel klubb i Gunnilse, en förortsklubb. Och där kom Hasse Borg och Michael Andersson i mörk kostym och skjorta och slips och stod vid våra träbås. Det var lite speciellt, säger ordföranden Frank Andersson.

– Det var helt fullspikat där inne. Det gick inte att få in en penal till. Det var en stor grej, säger assisterande tränaren Jan-Erik Lien.

Trots att 18-åringen hunnit spela några matcher och gjort sitt första mål under den föregående hösten när MFF trillade ur allsvenskan lades ingen större vikt på Zlatan inför matchen – även om han redan var bekant.

– Jag hade väldigt bra koll på Zlatan eftersom jag hade varit juniortränare i Gunnilse och mött honom då. Sedan så har jag alltid varit ganska noggrann i mitt arbete när det gäller motståndare. Så jag var och tittade en hel del på Malmö inför, säger tränare Lars Borgström och tillägger:

– Jag var nere och tittade på dem i genrepet mot IFK Malmö. Zlatan fick ett utbrott där så jag hade en ganska klar bild över att han inte skulle spela mot oss i premiären.

Tränarens bild delas av spelare Asgeir Fridjonsson:

– Han var rätt kaxig på den tiden, så man visste om vem det var. Men man var ju ung och naiv och jag ville ju själv bli proffs så jag tyckte ju att jag var bäst själv och tänkte inte på honom.

Efter att Gunnilse pressat tillbaka Malmö valde Michael Andersson redan i den 55:e minuten att plocka av Brune Tavell och Mats Lilienberg och slänga in Matias Concha och Zlatan Ibrahimovic.

Zlatan spelade 35 minuter. Hans stora avtryck kom alldeles i slutet.

– Jag minns inte så mycket av honom från matchen. Han satt ju på bänken i början – innan jag tog över showen. Sedan kom han in och slog en av våra mittbackar, säger Eddy Lopez.

Andreas Tell minns också situationen:

– Det stående minnet är att han fick en varning för en ful eftersläng på Granath. Det skulle väl varit ett rött kort om domaren hade uppfattat det. Jag tror inte att han såg det själv men han förstod väl att något hade hänt, säger Tell och tillägger:

– "Jocke" var ju världens lugnaste människa, men där blev han heligt förbannad.

Särskilt starka minnen har nämnde Joakim Granath av Zlatan.

– Jag spelade mittback på den tiden så vi hade några dueller och han var väl inte så polerad på den tiden Han åkte på ett gult kort ganska snabbt efter att ha gett mig en armbåge när bollen var långt därifrån. Då var man väl inte så imponerad av hur han uppträdde, säger Granath.

I stället var det Gunnilse som var närmast segern. Mattias Johansson hade ett friläge och Eddy Lopez vek in och sköt ett skott i ribban.

– Vi gjorde en ganska bra match och stod upp bra mot dem. Så det var väl ett kvitto på att vi kände att vi skulle hänga med, säger Tell.

Resten av säsongen gick åt olika håll för Gunnilse och både Malmö FF och Zlatan Ibrahimovic.

Angeredslaget fastnade i botten och trillade ner efter en motig vår med Malmö direkt tog sig tillbaka till allsvenskan.

– På våren var vi det sämsta laget, på hösten var vi seriens bästa. Men vi kom igång försent och det var därför vi åkte ur. Hade vi kommit i gång några matcher tidigare så hade vi klarat oss, säger Lopez.

– Vi var en division 1-klubb, vi var inte en superettaklubb. Det krävdes så mycket mer med inpasseringar och allt som skulle göras. Så rent organisatoriskt i föreningen så var vi inte där, säger Frank Andersson.

– Det var ett fruktansvärt år eftersom vi åkte ur. Vi gjorde en jättefin försäsong och startade ganska bra men vi fick inte med oss poängen och då hade vi inte riktigt truppen att reda ut det, säger Borgström.

En av förändringarna som behövdes göras var att köpa in en maskin för att trycka biljetter. Tidigare hade Gunnilse haft förtryckta som gällt till vilken match som helst under säsongen.

En uppgift som föll på Lars Borgström.

– Jag blev klubbchef för det var enda ekonomiska lösningen och jobbade 90 timmar i veckan där. Det var oerhört tufft men jag har alltid gillat att jobba mycket, säger Borgström.

Zlatan Ibrahimovic gjorde tolv mål och såldes till Ajax för hisnande 82 miljoner redan innan allsvenskan dragit i gång 2001.

– Redan då var han väldigt stark i kroppen och svår att komma åt. Man förstod ju redan då att han var något extra, det gick inte att ta miste på, säger Joakim Granath.

– Innan han gick till Ajax så frågade deras danske agent mig om vad jag tyckte om honom. I och med att jag hade mött honom både som ung spelare och på seniornivå, säger Lars Borgström.

Vad sa du till scouten från Ajax?

– Jag sa att: "Hans ego kommer ta honom långt", säger Borgström och skrattar innan han fortsätter:

– Och det tycker jag att det har gjort. Man kanske inte kunde se att han skulle bli så stor som han är nu, det hade väl ingen kunnat göra. Men att det var en spelare som skulle lyckas på något sätt, det var inte så svårt att se.

Hur är det då att med sig minnet att man har spelat mot Sveriges bäste fotbollsspelare genom tiderna.

– Det är mest en rolig grej. Jag har en grabb som är nio år och när man berättar för honom och hans kompisar att man har spelat mot honom som möts man av: ”Va?!”. Det går inte att ta in för dem, säger Andreas Tell.

– Det är ju lite häftigt. Det är ju kul att ha mött honom och att ha fått känna på lite hur han är att spela mot, säger Joakim Granath.

– Jag är vän med honom, så jag tänker inte på det så. Jag har varit i Italien på träningsanläggningen med honom. Jag ska inte ljuga och säga att jag inte velat uppleva det själv. Men samtidigt får man kolla ur ett annat perspektiv: Vad har jag i dag? Allt är inte bara fotboll, säger Eddy Lopez.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.