Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Bildbyrån.

När vågar Frank Andersson säga som det är?

Vi står med två versioner. Dels den officiella, där Mats Gren ges hundraprocentigt stöd från styrelsen, dels den verkliga, där Mats Grens position på alla sätt är hotad. När vågar Frank Andersson säga som det är?

Maktstriden i IFK Göteborg är tillfälligt avblåst. Utåt sett har Mats Gren vunnit kampen mot spelarna, ledd av ett fåtal tongivande profiler, med nästa säsong på spel, med Blåvitts bästa i fokus, men där dramaturgin går ut på att göra en sportchef till syndabock, få honom att bära hundhuvudet – och parallellt skapa rätning i leden.

Det har ryktats, läckt, snackats och pyst. Underhandskontakter och informella möten har den senaste veckan blandats med framtidsfunderingar och taktiska positioneringar. Det har varit Frank hit, Mats dit och minst ett par doser Jörgen.

LÄS OCKSÅ: Kaoset i IFK fortsätter – sportchefens framtid osäker

Delar sportchefen och tränaren fotbollsmässig ideologi? Backar styrelsen Mats Gren i den öppna konflikten med spelargruppen? Kan Mats Gren ens sitta kvar? Eller är han på väg att offras i ett illa dolt spel? Och innebär det i förlängningen att Jörgen Lennartsson i slutändan får förlängt? 

Frågorna har i den allsvenska inledningen 2017 varit avsevärt fler än de missade poängen. Inte sedan 2010 har IFK Göteborg tagit färre efter åtta omgångar än i år.

Ändå sitter alla till synes säkert. 

Det råder inget tvivel om att klubbens nuvarande ordförande Frank Andersson har utnyttjat all sin politiska förhandlingsförmåga för att till varje pris undvika stridsåtgärder i form av uppsägningar. Andersson har via mer närvaro – som i samband med Djurgårdsmatchen – ökat i trovärdighet och handlingskraft. 

Att visa ledarskap handlar nödvändigtvis inte om att flytta på folk, snarare vägleda. Kanske har han ändå nått vägs ände med sin högste tjänsteman. Uppgifter till GP tyder på det.

LÄS OCKSÅ: Styrelsen lägger locket på: "Det här tar vi internt"

Jörgen Lennartssons position var på riktigt hotad efter 0-4-förlusten mot Häcken, där fansens rop på avgång kombinerades med ett tveksamt uttalande från just Gren, som missade att ge Lennartsson tillräckligt stöd i krisartat läge.

IFK-tränaren redde ut stormen genom att lyssna på (dag 1) och tala till (dag 3) fansen. Även han har gått stärkt ur de senaste dagarnas turbulens, trots förlusten mot Djurgården, där efterspelet handlade mer om en domares insats än tveksam taktik och prestation.

Hårdast har Mats Gren ansatts, Gren som rekryterades av IFK Göteborgs dåvarande klubbdirektör Martin Kurzwelly och i konkurrens med Jonas Henriksson och Mikael Kjellström presenterades som Håkan Milds ersättare i mars 2014.

I mars 2016 övertog Mats Gren även rollen som klubbdirektör. Enligt planen endast tillfälligt. En permanent lösning var framtagen, men den utvalde kandidaten hoppade av efter en skandalomsusad match mot Malmö FF i april 2016.

Därefter bestämde sig Blåvitt för att avvakta. Ett beslut som inte gynnat vare sig Gren eller klubben. Det har den ytterst ansvarige i styrelsen, Frank Andersson, i efterhand erkänt.

Vad som händer nu? 

Det vet bara Frank Andersson. Och möjligen Mikael Kjellström.