Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

"Mycket större sannolikhet att Sverige kan slå Holland"

Det svenska landslagets expert på Nederländerna, Tom Prahl, tror att det blir svårt för hemmalaget att vinna med sju mål. – I fotboll är allt möjligt, men det är mycket större sannolikhet att Sverige kan slå Holland än att de kan göra 7-0 på Sverige.

Tom Prahl träffade i anslutning till den svenska träningen på matcharenan i Amsterdam svensk media och talade om det kommande motståndet. Det är avspark på Amsterdam Arena 20.45 på tisdag kväll. Nederländerna behöver vinna med sju mål eller mer för att passera Sverige i gruppen och lägga beslag på playoff-platsen till VM i Ryssland.

– Hollands spelstil är likadan från match till match som tidigare. De kör sina varianter på 4-3-3. Det luriga är att de är så oförutsägbara sina uttagningar. Jag har sett många matcher. Det är tredje mittbackskonstellationen de är inne på nu och fyra-fem mittbackar. Och lite olika kanter. Det är väldigt få spelare som spelar match efter match.

Det är väl det som kännetecknar dem, att de letar efter nya bra spelare.

– De släppte in mycket mål i Frankrike, de här mittbackarna är samma spelartyper. De spelar på samma sätt. Jag tror att de letar efter en permanant målskytt där framme. Det har de inte hitta riktigt.

Styrkeförhållande jämfört med för ett år sedan?
– Jag skulle säga att det är ganska lika. Det har inte hänt så mycket. De laborerar fortfarande.

– Jag är inte expert på Holland på det sättet. Underläget är inte jättestort i Holland på det sättet. De får sina svackor också, när en generation försvinner och det tar tid för en ny att komma in. Det inträffar för alla nationer.

Taktisk skillnad med Advocaat som förbundskapten?
– Det här är en klassisk holländsk spelstil, med ganska breda yttrar. Robben startar ute till höger. Vänsterspelaren är lite mer stationär, de har en central forward. De är hyfsat stationära i sitt centrala mittfältsspel. Det är väldigt mycket folk som vill ha boll på fötterna. Det är väldigt lite djupledsspel egentligen.  Jag ser egentligen ingen skillnad.

Hur tror du att moralen är?
– Det är svårt att bedöma. De är ju professionella, men jag har ingen riktig känsla.

Är det realistiskt att det här laget skall slå Sverige med 7-0?
– I fotboll är allt möjligt, men det är mycket större sannolikhet att Sverige kan slå Holland än att de kan göra 7-0 på Sverige.

Öppningen?
– De startar väldigt aggressivt. Det gör de på hemmaplan. De försöker flytta fram och sätta press. Absolut satsa i början Det är nyckeln. Att klara den första stormen

Hur ser du på att de öppnar sig för kontringar?
– De har vissa spelare som inte jobbar medvetet fullt ut hemåt, då blir det öppningar och kontringar. Det målet de släppt in mot Vitryssland var en sådan omställning.