Mutumba poängräddare i comebacken

Första maj blev en röd dag i dubbel bemärkelse för Öis och Öster. Båda aktörerna drabbades av röda kort när lagen kryssade på Gamla Ullevi. I en händelserik andra halvlek blev Martin Mutumba poängräddare för Sällskapet.

|

Efter debaclet borta mot Trelleborgs FF senast var det ett revanschsuget Öis som klev ut på ett soldränkt Gamla Ullevi på årets första majdag. Men det var gästerna Öster som inledde matchen bäst. Rödblått, där David Johansson, Alexis Yougouda Kada och Hannes Sahlin fick chansen från start i stället för avstängde Danny Ervik, sjukdomsdrabbade Sebastian Carlsén och petade Tommie Vejlovic, startade försiktigt samtidigt som smålänningarna med hjälp av ett par fasta situationer var det lag som vaskade fram de hetaste chanserna till en början.

Först var det en kantfrispark från Sebastian Crona som var nära att smita förbi samtliga och in i nät bakom Stojan Lukic. Men bollen letade sig någon decimeter utanför stolpen. Ett par minuter senare var det Månz Karlsson som var nära att sätta dit bollen på en hörna, men avslutet hamnade utanför.

Under den andra delen av första halvlek tog Öis över matchen, och det ganska ordentligt. Med drygt halvtimman spelad var det nära ett par gånger om för hemmalaget. Närmast var Johan Elmander. Efter ett mönsteranfall där inte Daniel Paulson bjöd på ett läckert nummer frispelade han Elmander, men avslutet styrdes till hörna.

Innan paus ropade hemmapubliken på straff efter en duell mellan Andreas Östling och Östers Jonathan Drott, men domaren valde att fria.

Dubbla röda kort

Och i den andra halvleken skulle merparten av de 2221 åskådarna på läktarna återigen visa sin besvikelse mot domare Victor Wolf, när rättskiparen, efter en duell på mittplan, valde att ge Alexis Yoougouda Kada sitt andra gula kort. Utvisningen innebar att Sällskapet för andra matchen i rad reducerades till tio man. Och att en olycka sällan kommer ensam fick Marcus Lantz lag bli varse om. För bara fyra minuter efter mittfältarens utvisning tryckte Elmin Nurkic in 0-1.

Där och då såg det ut som att Öis fina hemmasvit, med sex poäng av sex möjliga under superettans inledning, skulle brytas. Men Rödblått hade knappast gett upp.

Lantz valde att skicka in Martin Mutumba i anfallet i hopp om att väcka offensiven. Och Mutumba, som gjorde sitt första inhopp i a-laget efter sin korsbandsskada, skulle tacka för förtroendet. I den 73:e minuten dunkade han in 1-1 från straffpunkten. Det här efter att William Atashkadeh blivit nergjord av Östers Karl-Johan Lindblad, och Lindblad fick, precis som Yougouda Kada, också fick syna det röda kortet.

Mutumba nära att näta igen

Med spel tio mot tio öppnade spelet upp sig betänkligt under slutkvarten. Östers Mario Vanilj hade en nick i ribban och Martin Mutumba var bara en Öster-blockering i sista stund ifrån att pricka in sitt andra mål för dagen. Men det blev inga fler fullträffar och matchen slutade 1-1.