Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Motståndet klart för Blåvitt och Häcken i Europa League

Lottning för de första två kvalomgångarna till Europa League är klar. Blåvitt inleder mot Llandudno från Wales och får vid seger där möta Piast Gliwice från Polen. Häcken kliver in i den andra omgången och ställs mot antingen Linfield från Nordirland eller Cork City från Irland. – Det ska bli jäkligt kul att det drar i gång. Det är en extra krydda med Europaspel, säger Jörgen Lennartsson.

IFK Göteborg får walesiskt motstånd på första steget mot Europa League. Under måndagen lottades Blåvitt mot Llandudno Town som kom trea i den walesiska högstaligan förra säsongen.

30 juni inleder Blåvitt på hemmaplan mot laget som gör sitt första Europakval någonsin. Returen på den walesiska nordkusten spelas 7 juli, datum som kan komma att ändras.

– Det är bra att vi åker till ett land som är relativt nära och där det är enkel logistik och hyfsat enkelt att scouta. De är trean i walesiska ligan. ”Affe” kommer att åka och se dem i morgon när de spelar en träningsmatch mot Connah’s Quay Nomads som ska möta Stabaek i första kvalrundan, säger Jörgen Lennartsson.

– Jag har aldrig sett dem spel så det finns inte mycket mer att säga än att vi få kolla upp dem och ta reda på det vi behöver. Så det är bara att gå ut och köra. Det ska bli jäkligt kul att det drar i gång. Det är en extra krydda med Europaspel, så det ser vi fram emot väldigt mycket och är väldigt taggade för.

Llandudno spelar sina hemmamatcher på Maesdu Park, med plats för drygt 1 000 åskådare. Den är dock för liten för Europaspel.

– Vi kommer spela i Bangor på Bangor Citys arena, inte i Llandudno, säger Lennartsson.

Vid seger mot Llandudno vänder resa till Polen för Blåvitt. I en eventuell andra kvalomgång ställs man mot Piast Gliwice. Det skulle i så fall innebära möte med polskt motstånd för andra året i rad. I fjol slog IFK ut Slask Wroclaw i den andra kvalrundan.

– Planeringsmässigt är det en fördel att vi vet var och när vi ska åka i den andra omgången. Men om man möter segraren mellan två lag som ska mötas i första omgången så kan det scoutingmässigt var lättare att se lagen när de möts. Så det finns fördelar rent scoutingmässigt, men planeringsmässigt så är det bra att veta var man ska i nästa omgång, säger Lennartsson.

– Det var det laget som kom tvåa i den polska ligan, två poäng efter Legia Warzawa. Men vi tar en match i taget så vi behöver inte prata om andra omgången utan vi ska göra vårt jobb i först omgången, sedan kan vi prata om andra omgången.

Cupmästarna Häcken kliver in först i den andra kvalomgången. Man gör det mot en motståndare från den gröna ön. Närmare bestämt vinnare mellan Linfield från  Nordirland och Cork City från Irland.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.