Mot ligatiteln ett år för tidigt

ANNONS
|

Brendan Rodgers har kommit långt sedan han som 20-åring valde att avsluta den skadedrabbade spelarkarriären för att satsa på en framtid som fotbollstränare. Den långa och krokiga vägen har gått via ungdomsakademier i Chelsea och Reading innan framgångarna i Swansea och ett 180 sidor långt fotbollsmanifest ledde till Liverpool. Men när han i morgon vandrar in på ett frenetiskt bultande Anfield är det ett kvitto så gott som något på att det varit värt allt slit.

- Jag brukade hjälpa min pappa att måla för att tjäna fickpengar. Han visade mig värdet av en hård dags arbete. Han tror att det leder till framgång, oavsett vad du gör. Han har rätt och jag tror man kan se hans filosofi i mitt lag, sa Rodgers när hans Swansea charmade den brittiska fotbollspubliken.

ANNONS

Citatet hade lika gärna kunnat handla om Liverpool. Efter ett tufft första år, där Rodgers ifrågasattes, har hans Liverpool tagit minst ett par sjumilakliv under den här säsongen. Enligt Rodgers minutiösa planering ska The Reds inte ta en Champions League-plats förrän kommande säsong, men när fem matcher återstår toppar Liverpool Premier League.

Rodgers har utvecklat varenda spelare i Liverpools startelva och skapat ett rörligt, intelligent och samspelt fotbollslag. Han har också visat att han kan anpassa sig och rucka på sin filosofi när det behövs. Han övergav till viss del possession-tänket för en rakare fotboll och nu finns det få lag som har förmågan att skära igenom motståndarförsvar med samma brutala effektivitet som Liverpool. Försvaret är förvisso fortfarande sårbart, men vad gör det när Luis Suárez och Daniel Sturridge ständigt ser till att göra fler mål än motståndarna?

Nyckelspelare som Jordan Henderson, Philippe Coutinho och Raheem Sterling var inte ens födda när Liverpool vann sin senaste ligatitel, 1990, och när The Reds nu står inför klubbens kanske viktigaste ligamatch på 24 år gör Rodgers sitt yttersta för att sänka förväntningar och flytta över pressen på titelkonkurrenterna.

- De har investerat för att vinna Premier League och Champions League. För oss gäller det att bara gå ut och njuta, säger han.

ANNONS

När Brendan Rodgers beträder Anfields gräsmatta i morgon eftermiddag gör han det som mannen som fått supportrarna att drömma igen. Men nu kan han gott nypa sig i armen - möjligheterna att vinna titeln är ju i allra högsta grad realistiska.

- Vi måste vara orädda. Ungdomarna måste gå ut och njuta, det finns ingen press på dem. Det viktigaste är att fokusera på bollen och på laget. Gör vi det kommer det räcka långt, säger han.

Kanske räcker det hela vägen till ligatiteln. Med fem matcher kvar har Liverpool allt i egna händer.

Wigan-Arsenal

FA-cupen är Arsenals bästa möjlighet att bryta en nästan nio år lång titeltorka, men innan The Gunners bokar en finalplats ska Wigan besegras i semifinalen. Arsenal är dock ur slag och Wigan har redan slagit ut Manchester City ur turneringen. Upp till bevis för Arsène Wengers mannar.

I dag 18.07, TV10

Bayern München-Borussia Dortmund

Bayern München har redan vunnit ligatiteln, men ett möte mellan dessa två tyska giganter attraherar ändå tittare världen över. Matchen är dessutom av betydelse för Borussia Dortmund, som ännu inte säkrat andraplatsen och rivalen Schalke 04 jagar tätt bakom.

I dag 18.30, Eurosport

Real Betis-Sevilla

Sevilla-derbyt mellan Real Betis och Sevilla har bjudit på några härliga dueller under säsongens tre möten och även det fjärde ser ut att bli en nagelbitare. Sevilla slåss för en Europaplats och Real Betis kämpar desperat i botten för att hoppet om förnyat kontrakt ska leva vidare.

I morgon 12.00, C More Sport

ANNONS