Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Mohamed Buya Turay: ”Jag packade min väska och grät”

Förre Djurgårdsspelaren Mohamed Buya Turay tvingades av tåget av polis när han reste mellan Danmark och Stockholm.
I en intervju med Expressen berättar han om händelsen.
– De stod och skrattade åt mig, säger han till tidningen.

Det är med anledning av ett klipp som florerat de senaste dagarna som förre Djurgårdsstjärnan Mohamed Buya Turay tagit bladet från munnen.

I klippet, som spreds på sociala medier, syns hur 40-årige Benjamin Anwi släpades av tåget av polis när han var på väg hem från jobbet i Köpenhamn.

Polisen menade på att de ville göra en fördjupad kontroll och Antwi, som också polisanmält händelsen, menade på att det var på grund av hans hudfärg.

Till SVT har polisens presstalesperson i region Syd, Ewa Gun Westford, berättat att man ska utreda ärendet.

– Utredningen får visa varför de ville göra en fördjupad kontroll. Vi får också titta på om något har gått snett och om det har gjorts något felaktigt av polisen, säger hon.

Buya Turay vittnar liknande upplevelse

Efter att ha sett klippet skrev Buya Turay följande på Instagram:

”Jag blev utskickad i Malmö på väg till Stockholm med tåget”, skriver Buya Turay som reste från Danmark.

Nu talar han ut om situationen.

– De kom in och frågade om ID, jag visade mitt svenska ID-kort, jag visade kortet som visar att jag spelar i Djurgården. De bad mig att gå ut så de kunde söka igenom mina väskor. Jag vill inte skapa problem så jag följde med ut från tåget, säger han till Sportexpressen.

Packade sin väska gråtandes

Han berättar vidare för tidningen att polisen ska ha hållit honom i ett rum i 20 minuter, samtidigt som de tog hans mobil och plånbok.

– Föreställ dig att vara där i ett okänt rum, det är mörkt och utomhus river de i min väska. Samtidigt stod de och skrattade åt mig.

När det hela var över ska han fått tillbaka sin väska, där packningen ska varit utriven.

– När jag packade min väska grät jag och skrek, vad är det här? Vad behöver jag gå igenom på grund av de här människorna?

Ewa Gun Westford säger till Expressen att hon inte kan kommentera det specifika ärendet som rör Buya Turay, men säger att polisen har tydliga värdegrunder och att man ska göra en anmälan om man känner sig orättvist bedömd.

Hon berättar också att det inte krävs någon specifik brottsmisstanke för att ta en person av tåget och kontrollera väskorna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.