Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anja Mittag rusar framåt i matchen mot Norge.

Mittag rusar mot nya mål

Anja Mittag drar vidare i fotbollstillvaron. Från Skåne till Paris. Men innan dess skulle det inte förvåna om tyskan hunnit avgöra en VM-final.

VM fick en målrik start. Det högst rankade laget i världen, Tyskland, gjorde 10–0 mot Elfenbenskusten, det lägst rankade VM-laget. Och målskytten Anja Mittag kunde börja turneringen med ett hattrick.

För några veckor sedan gjorde tyskan – som ofta hittar lösningar på de mest ”omöjliga” situationer, att hon kan göra mål från vilket läge som helst, med vilken fot som helst – sin sista match för svenska mästarna Rosengård. Givetvis gjorde hon mål.

Efteråt var tårarna inte långt borta. De var ju sista ”natten” med gänget.

– Jag har nog aldrig velat göra mål så mycket som i dag, sa hon.

Anja Mittag föddes i Östtyskland 1985, i Karl Marx Stadt, som numera heter Chemnitz.

Hennes tvillingbror Peter var inte speciellt intresserad av fotboll, det var däremot storebror Tom. Så Anja började spela i femårsåldern, med killar. Det var först när hon var tolv hon kom till ett tjejlag.

Fem år senare flyttade hon till Berlin och storklubben Potsdam. I ungdomslandslaget skrattade de andra spelarna åt östtjejernas dialekt, skojade med dem att de inte hade några bananer vilket var en ovanlighet i DDR.

– Man kan jämföra dialekten med skånskan. Skillnaden är att skåningar är stolta över sin dialekt, vi skäms för vår. Så vi från öst fick anpassa oss, har hon sagt.

För 3,5 år sedan kom hon till Ldb Malmö som numera heter Rosengård och Anja Mittag har gjort 60 mål på 68 matcher i Skånelaget. Två SM-guld har det blivit. Ett tredje på väg.

När hon förra säsongen utsågs till allsvenskans bäste spelare tog hon emot utmärkelsen med orden: ”Nu har jag vunnit allt”.

Jo, även om hon ”bara” har ett OS-brons så ligger det väl något i det. Anja Mittag är världsmästare, Europamästare, Champions League-mästare, tysk mästare och svensk mästare.

Hon avgjorde EM-finalen mot Norge på Friends 2013.

Den gången startade hon på bänken, byttes in efter paus och dök fyra minuter senare upp, helt fri i mitten, och satte bredsidan till Okoyino da Mbabis fina inlägg. Matchen slutade 1–0.

Många ser den effektiva tyskan som den kompletta anfallaren. Hon kan gå i djupled, vara targetspelare, fördela bollen. Själv tycker Anja Mittag att hon är dålig på att nicka.

Men efter VM blir det alltså inget mer Sverige. I alla fall inte som fotbollsspelare.

Då är det franska PSG som gäller. Det nyligen påskrivna kontraktet är på två år och 30-åriga Mittag blir, bland andra, klubbkompis med Sveriges Caroline Seger och Kosovare Asllani.

Så när Rosengård möter Umeå i cupsemifinalen på Malmö IP 12 juli finns inte den kraftfulla anfallaren med på planen längre. Anja Mittag har gått vidare mot nya mål.

Källor: Fifa, Sydsvenskan, Match, Aftonbladet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.