Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Örgrytes Gustav Ludwigson och Fredrik Johansson Zanjanchi. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Örgrytes Gustav Ludwigson och Fredrik Johansson Zanjanchi. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Misstänker regelbrott i samband med Ludwigson-försäljningen

Bröt Hammarby och Gustav Ludwigsons agent mot Svenska Fotbollförbundets regelverk under övergångsprocessen? Örgryte utesluter inte det och vill pröva saken.
En anmälan planeras att lämnas in till Fotbollförbundet.

Gustav Ludwigsons framtid är känd. Den 8 augusti skrev anfallaren på ett treårskontrakt med Hammarby IF, men spelar kvar i Örgryte IS säsongen ut.

Stockholmsklubben aktiverade efter en tids förhandling Ludwigsons utköpsklausul på omkring 500 000 kronor.

Spelet bakom övergången var intensivt – och aningen rörigt.

För det första jagades Ludwigson av en mängd klubbar.

I mitten av juli rapporterade Expressen att allsvenska Häcken, IFK Norrköping, Djurgården och Hammarby hade anfallaren på sina listor över tänkbara nyförvärv.

En total överraskning

Källor till GP lade även till Elfsborg på den listan. Och det var länge till Borås som 25-åringen såg ut att flytta. Enligt uppgifter till GP var klubbarna överens om en övergång – Ludwigson själv tackade dock nej.

En tid senare, den 22 juli för att vara exakt, dök anfallaren upp på Tele2 Arena när Hammarby spelade hemmamatch mot just Elfsborg. Fotbollskanalen fångade anfallaren samt hans agent på bild och uppgav då att en flytt till Stockholmsklubben var nära att gå i lås.

– Jag har inte så mycket kommentarer. Det blev ett jäkla liv men det är inget jag går in på mer nu, sa Ludwigson själv någon dag senare.

Örgryte kände, erfar GP, inte till Ludwigsons besök på Tele2 Arena. Det kom som en total överraskning för klubben.

GP erfar också att den sportsliga ledningen därefter har haft samtal med Ludwigson om lämpligheten i besöket.

Turerna slutar inte där.

Örgryte misstänker att Hammarby hade tagit kontakt med Ludwigson innan klubbarna var överens – alltså innan utköpsklausulen var aktiverad.

Saknas nationella prejudikat

Det skulle i så fall kunna bryta mot Svenska Fotbollförbundets övergångsregler som säger att kontakt med kontrakterad spelare utan klubbens tillåtelse inte får tas så länge kontraktstiden överstiger sex månader.

Ludwigson hade där och då avtal med Örgryte över 2020.

Örgryte beslutade vid ett styrelsemöte i förra veckan att gå vidare med ärendet. En anmälan kommer att lämnas in till Fotbollförbundet, antingen i slutet av denna vecka eller i början av nästa.

Styrelsen är helt enig.

– Vi vill utmana agenten och Hammarby och menar att de har tagit en direktkontakt med Gustav Ludwigson innan det var tillåtet, säger Öis ordförande Joacim Nordh i en kort kommentar till GP.

Han är tydlig med att inget agg riktas mot Gustav Ludwigson.

– Det är inga hard feelings mot Gurra. Ingen skugga över honom. Vi önskar honom så klart lycka till. Det är hur processen gått till från agenten och Hammarbys håll som vi vill utmana, säger Joacim Nordh.

Hammarbys sportchef: "Har gjort ett avtal"

Det finns inga nationella prejudikat mot detta regelbrott, men internationellt ses det som ett tämligen kraftigt övertramp.

I samband med Hammarby-flytten har Ludwigson, enligt uppgifter till GP, fått en sign-on på cirka en miljon kronor och fyrdubblat sin lön jämfört med den i Örgryte.

Hammarbys sportchef Jesper Jansson om den stundande anmälan:

– Vi har gjort ett avtal med Öis om en övergång för Gustav Ludwigson, ett avtal där alla parter är överens. Mer än så vill jag inte kommentera.

LÄS MER: "Det är fullkomlig skitsnack – rena lögner"

7 § Övergång avtalsbunden spelare

Förening som önskar förhandla med avtalsbunden professionell spelare eller dennes ombud är skyldig att inhämta spelarens förenings godkännande innan spelaren eller ombudet kontaktas.

Förening som har för avsikt att förhandla med spelare som har 6 månader eller mindre kvar av avtalet, eller dennes ombud, är endast skyldig att skriftligen meddela spelarens förening om sin avsikt innan spelaren eller ombudet kontaktas.

Källa

: Svenska Fotbollförbundets representationsbestämmelser 2019

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.