Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

"Minst 50 procent av spelarna ska vara från akademin"

I kväll träffas IFK Göteborgs styrelse för att diskutera klubbens vägval. Ska det fortsätta satsas mot toppen med en dyrare kostym eller ska klubben värna det hemvävda och sätta den ekonomiska tryggheten i främsta rummet? För Blåvitts akademiansvarige Jonas Olsson är svaret givet.  – Minst 50 procent av spelarna ska vara från akademin, säger han.

Jonas Olsson sitter i ett mötesrum i IFK Göteborgs akademis borg. Prioritet Serneke arena huserar både skola, fullstor plan och ledarlokaler. Om styrelsen i kväll väljer att slå fast att IFK Göteborg ska dra ned på kostnaderna kommer den här byggnaden bli avgörande för hur väl den förändringen kommer bli för stadens blåvita lag. 

– Man kan se möjligheter i det här också. Okej, ekonomin är inte den bästa. Men det finns alltid möjligheter. Jag brinner för att se de här unga spelarna utvecklas. Det finns en enorm utväxling i de här unga spelarna om vi ger dem förtroende, säger han. 

Hur mår IFK Göteborgs akademi?

Han suckar lätt.

– Vi mår väldigt bra, det har vi gjort innan också. Att det kommer spelare till elitfotbollen från akademin, det gör det. Det har det gjort i alla år. IFK är ett av lagen som har femstjärnig akademiranking. Akademin mår bra, säger han. 

August Erlingmark och Pontus Dahlberg är exempel på det. Samtidigt har de senaste årens skörd stundtals varit liten. Listan på spelare som etablerat sig de senaste fem åren är kort. Sam Larsson, David Moberg-Karlsson, Gustav Engvall och Joel Allansson. Sedan tar det mer eller mindre slut. 

Det ska förändras. Framöver kommer U19-truppen till och med träna mer än a-laget. Allt för att vara redo när chansen väl kommer. 

– Resultaten är viktigt i de äldsta ungdomsserierna. Där ska det ställas krav på spelarna både träningsmässigt och matchmässigt. Det ska inte vara en överraskning att spela mot AIK på Friends, säger Jonas Olsson. 

Akademichefen har sin bild av hur en ideal trupp för IFK Göteborg bör vara uppbyggd.

– Om vi satsar cirka 80 procent av lönebudgeten på några få riktiga kvalitetsspelare så kan vi komplettera med ungdomar resten. Då gäller det att vi får fram ännu fler spelare för a-lagstränaren att välja bland. Spelare som inte bara är med och tränar utan som är med och konkurrerar. 

Hur ska ni nå dit?

– Verksamheten på Kviberg som Roger Gustafsson har byggt och är med och driver är vi ganska långt framme med. Det finns ett antal spelare i varje ålderskull som är väldigt duktiga. Men U19 har skvalpat någonstans mitt emellan. Det är en väldigt viktig period om du ska ta dig in i ett a-lag och nu har den verksamheten kanske varit lite för lik a-lagets. Jag vill att de ska träna mer än vad a-laget gör. Då blir det enklare den dagen du tar dig in i a-laget. Ligger du efter blir det en ganska stor barriär att riva för att ta dig in och spela. Nu tränar vi lite mer och förhoppningsvis lite bättre än förra året.

Liknar tidigare scenario

När Jonas Olsson kom till IFK Göteborg förra gången blev det succé direkt. SM-guldet 2007 bärgades med en snittålder på drygt 21 år. Ryggraden bestod av unga, hungriga spelare som fostrats i de egna leden. 

– Det var inte så mycket att välja på då. Det var en prekär situation ekonomiskt. Ger du en ung spelare förtroende så växer den spelaren. Det gick lite knackigt i början men sedan när vi fick igång det gick det väldigt bra. 

Scenariot påminner om IFK Göteborgs anno 2017. 

Ser du samma potential i dagens ungdomslag?

– Man ska inte jämföra spelare nu och då och tycka att allt var bättre för. Vi har duktiga spelare i dag och skulle de få en möjlighet skulle de ta den. Om du som tränare får ett mandat från styrelsen att det får gå lite dåligt ibland så är det mycket, mycket enklare. 

Det kan Jörgen Lennartsson få under tisdagskvällen när styrelsen fattar beslut om klubbens framtid. Med på mötet är Jonas Olsson, som ska berätta om akademins arbete och hur de ska få fler talanger att blomma. 

IFK Göteborgs mål är att minst 50 procent av a-lagstruppen ska bestå av spelare från akademi. I dag ligger den siffran på drygt 30 procent. 

– Vi får jobba ännu hårdare. Vi har ingenting att skylla på utan det är bara att se till att få fram så bra spelare så att de går in och spelar. Nu har vi några. Det är viktigt för oss och våra spelare som ser att det finns möjligheter, säger Jonas Olsson.

Vad är målet med den här säsongen?

– Att fler får möjligheten. Att vi får fram ännu fler duktiga spelare. Alla kan inte spela i IFK Göteborgs a-lag men vi hoppas att alla som tar sig igenom akademin ska bli elitspelare i fotboll. Det hade varit jäkligt fräckt.