Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Ministern: Fransk fotbolls överlevnad står på spel

På planen kan franska Ligue 1 ståta med mer stjärnglans än någonsin tidigare. Utanför planen har dock säsongen varit fylld med problem. Läktarskandaler och supporterbråk har avlöst varandra med flera allvarliga incidenter.
– Alla måste förstå att fransk fotbolls överlevnad står på spel, säger idrottsministern Roxana Mărăcineanu.

”Ännu en skammens afton”, suckade L’Equipes rubrik i måndags när fransk fotboll än en gång hamnade i blickfånget av fel anledningar. Olympique Marseilles resa upp till Lyon skulle vara en vital batalj i kampen om Europaplatserna mellan två rivaliserande lag i behov av tre poäng, men toppmötet varade bara i fem minuter innan matchen var tvungen att avbrytas. Marseilles Dimitri Payet hade träffats av en inkastad flaska när han skulle ta en hörna. Efter lång väntan fattade domaren Ruddy Buquet beslutet att inte återuppta matchen.

Supportern som kastade in flaskan omhändertogs omedelbart av polis – och har i veckan dömts till ett halvårs villkorligt fängelsestraff och fem års bannlysning från Groupama Stadium.

– Det är en mörk afton för fotbollen. Det som pågår för tillfället med allt våld, alla incidenter, det är inte normalt, sa Marseilles president Pablo Longoria efter matchen.

Den franska ligaföreningen, LFP, var snabba att fördöma händelserna och slog fast att ”dessa allvarliga och upprepade händelser förstör ligans image både inom Frankrike och internationellt”.

Det är inte första gången som den franska fotbollen haft problem på läktarplats. 2015 hängde OM-supportrarna en docka i Mathieu Valbuenas avbild i en snara på läktaren, sedan mittfältaren lämnat för Lyon. Året efter fick Lyon-målvakten Anthony Lopes en kraftig smällare kastad på sig. Det senaste året har dock incidenterna eskalerat.

Frankrike har skakat av flertalet läktarskandaler. Bild: PASCAL ROSSIGNOL
Frankrike har skakat av flertalet läktarskandaler. Bild: PASCAL ROSSIGNOL

Flera skandaler i fotbollen

Trots att Ligue 1 kan ståta med mer stjärnglans än någonsin tidigare, med spelare som Lionel Messi, Kylian Mbappé och Neymar som dragplåster har rubrikerna tenderat att handla om skandaler snarare än superstjärnorna. I våras stormade ultras Marseilles träningsanläggning, där spanjoren Álvaro González bland annat skadades, och 300 upprörda Saint-Ètienne-supportrar avbröt en träning för att vädra sitt missnöje.

När supportrarna tillåtits återvända till arenorna efter ett års frånvaro, till följd av pandemin, har missödena avlöst varandra även på läktarplats. Sedan säsongsstarten i augusti har inte mindre än nio matcher antingen avbrutits eller fördröjts på grund av problem på läktarplats.

Samme Payet blev träffad av en flaska även i matchen mot Nice och kastade i ilska tillbaka plastflaskan upp på läktaren – vilket fick fansen att storma planen och matchen avbröts. Nice straffades med poängavdrag och fick spela tre matcher inför tomma läktare. I Derby du Nord, mellan Lens och Lille, drabbade lagens supportergrupper samman på planen i halvtidspausen innan kravallpolis ryckte in. Det har dessutom varit publikproblem även i Saint-Ètienne, Montpellier och Angers.

Roxana Maracineanu (vänster) är oroad över fransk fotboll. Bild: CHARLES PLATIAU
Roxana Maracineanu (vänster) är oroad över fransk fotboll. Bild: CHARLES PLATIAU

Ministern: ”Fransk fotbolls överlevnad står på spel”

Under säsongen har bestraffningar delats ut, främst i form av att matcher spelats inför tomma läktare – vilket också drabbar Lyon i deras nästa hemmamatch – men effekterna har än så länge uteblivit och såväl klubbar som de styrande har fått kritik för bristen på gemensamma, koordinerade insatser. Händelsen förra helgen tycks dock ha varit droppen och i veckan har krismöte efter krismöte hållits för att få bukt på problemen.

LFP har startat en formell utredning angående den senaste incidenten, som ska presenteras den 8 december, och i tisdags möttes regeringen och fotbollens styrande organ för att komma med en samlad handlingsplan över hur arenorna ska säkras, bland annat genom videoövervakning. Planen berör också hur beslutsprocessen ska se ut om en match behöver avbrytas och hur arenorna ska kunna evakueras. Handlingsplanen ska presenteras inom två veckor – och om åtgärderna inte får effekt står Frankrike inför en osäker fotbollsframtid.

– De måste komma fram till en lösning. Alla måste förstå att fransk fotbolls överlevnad står på spel, säger idrottsministern Roxana Mărăcineanu.

Helgens hetaste:

Villarreal – Barcelona

Xavi undvek sin första förlust som Barcelona-tränare med blotta förskräckelsen efter Haris Seferovics ofattbara miss på stopptid i tisdagens Champions League. Den forne storspelaren har annars fått en positiv inledning i återkomsten. Barcelona möter i kväll Europa League-mästarna Villarreal, som inlett säsongen relativt svagt.

I dag 21.00, C More Fotboll

Chelsea – Manchester United

Michael Carrick kan göra sin sista match som interimtränare för Manchester United. Efter fyra förluster på de fem senaste ligamatcherna reser United till London för en tuff bortamatch mot serieledande Chelsea som laddat upp inför stormatchen genom att köra över Juventus med 4-0 i Champions League.

Söndag 17.30, Viasat Sport Premium

Real Madrid – Sevilla

Real Madrid har klättrat upp i tabelltopp i La Liga, men Julen Lopeteguis är hack i häl blott två poäng bakom. Carlo Ancelotti tycks dock trivas allt bättre i tränarrollen i huvudstaden: ”Det är inte svårt att vara Real Madrid-tränare. Att vara tränare är komplicerat ja, men om du har ett race är det alltid bättre att ha en Ferrari än en Fiat 500. Så känns det att träna Real just nu”, skrattade han efter onsdagens seger mot Sheriff Tiraspol.

Söndag 21.00, C More Fotboll

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.