Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Mindre publik, färre mål och fler gula kort

Efter 12 omgångar går de allsvenska klubbarna på uppehåll och hittills har publiken bjudits på många fina stunder som premiären mellan IFK Göteborg och Malmö FF eller den galna 4-4-matchen i Borås. Men spelarna har också gjort färre mål och dragit på sig fler utdelade kort än våren 2016.

När IFK Göteborg i den allsvenska premiären tog emot regerande mästarna Malmö FF valde klubben att flytta matchen från Gamla Ullevi till Nya Ullevi för att fler skulle kunna gå på den uppmärksammade matchen. Ett beslut som skulle visa sig vara lyckat då premiären lockade 32 129 besökare - endast 200 färre än derbyt mellan AIK och Hammarby som var den match som lockat flest besökare hittills i år.

Sammanlagt har IFK Göteborg  ett publiksnitt på drygt 11 000 personer per match. Detta innebär att Blåvitt ligger på en femteplats i publikligan - endast slagna av Malmö FF och Stockholmsklubbarna. BK Häcken å sin sida har lockat cirka 5 700 personer till sina matcher.

Athletic Eskilstuna fulast i allsvenskan

Överlag är publiksnittet aningen lägre i år då i genomsnitt 9 710 har tagit sig till de allsvenska arenorna varje omgång till skillnad från de 9 497 personer som gjorde det våren 2016.

323. Det är antalet varningar som har delats ut i år - 20 fler än 2016. Fulast är Athletic Eskilstuna som har dragit på sig 29 varningar och tre röda kort. IFK Göteborg däremot har näst minst antal gula kort (16 stycken) och inga röda alls. Även BK Häcken har varit bland de snällare lagen med sina 19 gula och två röda. 

Engvall i topp - Hysén och Kamara skuggar

Även målsnittet är i år lägre än tidigare. 236 mål har de allsvenska spelarna dundrat in hittills - drygt 70 färre än förra året. Den målrikaste matchen var den mellan Elfsborg och Östersund som slutade 4-4 efter att Lasse Nilsson både reducerade och kvitterade på övertid. 

Vad gäller målskyttar är det den före detta Blåvitt-anfallaren Gustav Engvall som toppar skytteligan tillsammans med lagkamraten Magnus Eriksson och IFK Norrköpings Kalle Holmberg med sex mål. Tätt därefter skuggar bland andra Blåvitts Tobias Hysen och BK Häckens Alhassan Kamara med fem mål.