Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Mikael Nilsson

FOTBOLL: Lars Lagerbäck kallar honom "den mest funktionella spelaren i Sverige". Själv säger Mikael Nilsson: - Jag är högerback och inget annat. Men det är ju inte vi spelare som tar ut laget.
Sveriges förbundskapten har svårt att säga namnet Mikael Nilsson utan att samtidigt lägga till ordet "funktionell".
- Det betyder väl att jag är en spelare som kan spela på alla platser. Det har jag gjort också. Jag har spelat på varenda position utom som målvakt, säger Greklandsproffset.
Mikael Nilsson är uppenbarligen funktionell på många sätt. Enligt egna uppgifter är han bäst i landslaget i populära pokervarianten "Texas Hold'em". Han lär också vara en rackare när tv-spelen plockas fram.
För två år sedan gjorde han sitt första mästerskap. Mikael Nilsson åkte till EM i Portugal med endast tre matcher i karriären som högerback.
- Då, på den tiden, var jag ju mittfältare. Och så fick jag spela högerback. Jag förstår precis hur Niclas Alexandersson känner det nu. Jag är back, han är mittfältare. Och mot Finland fick vi spela på varandras positioner i en halvlek.
Är inte det lite konstigt?
- Jo, men det är ju inte vi spelare som tar ut laget...
VM kunde varit kört
Det räcker att backa tiden till i vintras. Då trodde Mikael Nilsson ett tag att VM var kört. Han var skadad, men stressade tillbaka och slog upp skadan. Proceduren upprepades.
- Till sist hade det gått fyra-fem veckor. Jag var allt lite osäker där ett tag om det skulle bli något VM-spel eller inte för min del.
Eftersom förre HBK:aren varit borta en del från landslaget senaste året - och inte minst senaste tiden - fick han en lättare chock vid första samlingen på Visby häromveckan.
- Jag hade velat fortsätta att dela dubbelrum med Tobias Linderoth. Men det ville tydligen inte han. Så, jag fick ett enkelrum. Det kan bli lite ensamt, men det är inte så farligt. Jag brukar alltid hänga på någon annans rum ända tills jag ska gå och lägga mig, säger han.
Vill ha samma position
Mikael Nilsson berättar att han har spelat högerback "80-85 procent av matcherna" sedan han kom till Panathinaikos.
- Jag är högerback numera. Jag vill helst spela på samma position alltid, då kan man bäst utvecklas. Men jag har kanske inte mina främsta egenskaper i det defensiva arbetet. Jag är ganska hyfsad på att slå uppspel och jag är ganska lugn. Det är väl mina styrkor.
Har du lärt dig att tackla än, då?
- Det är väl ingen hemlighet att det inte riktigt är min spelstil. Jag försöker att läsa spelet och göra andra värderingar istället för att glidtacklas. Jag försätter mig väl helt enkelt inte i situationer där jag behöver glidtackla.
Har du och Niclas Alexandersson pratat något om konkurrensen på högerbacksplatsen?
- Nej, inte direkt, mer än att vi båda tycker att jag är back och att han är mittfältare.