Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Michael van Praag till attack mot Karl-Erik Nilsson

Om en dryg vecka ska Uefa välja en ny president. En av kandidaterna, nederländarnas Michael van Praag, 68, går nu till attack mot Sverige och fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Den 14 september ska Uefa välja ny president. I början av sommaren meddelade Sverige, tillsammans med de andra nordiska länderna, att de kommer att rösta på slovenen Aleksander Čeferin. Enligt det norska fotbollsmagasinet Josimar beror detta på flera löften från Čeferin. 

Tidningen skriver att Karl-Erik Nilsson ska få bli en av Uefas vicepresidenter, få en plats i exekutivkommittén och att de EM 2024 eller 2028 ska spelas i Norden. 

– Jag är chockad över uppgifterna som har kommit fram säger han till Aftonbladet.

– Det är inga bra nyheter, det är chockerande. Jag utgår från att de har väldigt bra information.

"Blev förbluffad"

I intervjun med Aftonbladet berättar van Praag att han kommer att ta upp det här med SvFF:s ordförande under tisdagskvällens VM-kvalmatch.

– Jag blev förbluffad när jag läste om de här detaljerna. Jag träffar Karl-Erik Nilsson vid matchen på Friends och kommer fråga honom, säger han.

Enligt Josimar backades Čeferin tidigt upp av Ryssland, åtminstone inofficiellt.  Och bara några dagar efter att de nordiska länderna officiellt hade meddelat vem som var deras man, följde Ryssland och tolv andra östeuropeiska länder med.

– Jag kände inte till den ryska kopplingen om hur Ryssland använt de nordiska länderna för att lansera Aleksander Čeferin. Om det är sant så är vi tillbaka i den gamla skolan hur man gjorde upp saker inom Uefa och Fifa – och det är precis det som vi velat bli av med, säger van Praag till Aftonbladet.

– Jag tar seriöst på uppgifterna. Det är grova anklagelser som kommer fram, fortsätter han.

Nilsson förnekar löften

Svenska fotbollsförbundets ordförande om anklagelserna:

– Jag tar emot uppgifterna med ett stort leende på läpparna. De är naturligtvis helt tagna ur luften. Men det är klart att om det är bra för Norden och Sverige är det naturligtvis ingen nackdel, men det finns naturligtvis inga sådana löften eller garantier givna, säger han till Fotbollskanalen.

Om några dagar ska de nordiska länderna träffa alla som kandiderar till presidentposten i Uefa. Då har Michael van Praag chansen att få dem att ändra sig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.