Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/21

MFF:s rädsla för Blåvittfansen - vill flytta spelarna

Det senaste mötet mellan IFK Göteborg och Malmö FF slutade i fullständig katastrof. Inför måndagens match vill skåningarna därför flytta spelarnas uppvärmning av rädsla för supportrarna på Blåvitts klacksektion.

Senast de svenska storklubbarna drabbade samman så gick allt åt skogen. Tobias Sana träffades sånär av ett inkastat knallskott och svarade med att kasta hörnflaggan som ett spjut mot Blåvitt-fansen. Matchen bröts och till råga på allt så stormade Frölundas guldhjälte, den norske landslagsmannen Mats Rosseli Olsen, in på planen iförd SM-guldtröja.

Domaren Jonas Eriksson tog beslutet att inte återuppta matchen och Malmö tilldömdes segern med 3-0 i efterhand. Mats Rosseli Olsen fick en rejäl åthutning av Frölunda och tilldömdes tillträdesförbud på landets fotbollsarenor.

Skräckscenario

För att undvika ett nytt skräckscenario vill Malmö FF nu flytta spelarnas uppvärmning av rädsla för att supportrar på bortasektionen ska kasta in föremål mot spelarna.
– Vi vill undvika att avbytarna hamnar nära de intensiva klacksektionerna, säger Peter Narbe, säkerhetsansvarig i Malmö FF till Sydsvenskan.

Matchen klassas som en högriskmatch och säkerhetsplaneringen ligger därför på en maxnivå redan i utgångsläget - men Malmö ser större risker än så.

– Utifrån vad som hände senast lagen möttes i Göteborg tillkommer det riskscenarior, som vi vill försöka undvika, säger Narbe.

Vill skydda spelarna

En av de viktigaste frågorna är att skydda spelarna, som i dagsläget värmer upp på långsidan vid bortasupportrarnas, alltså Blåvitts, läktarsektion.
– Det är något vi måste titta på, att vi har en plan för att minska risken för konfrontation och aggression i anslutning till de sektioner där det är som mest intensivt.

Det slutgiltiga beslutet ligger hos domarna, som avgör var spelarna ska värma upp.

Enligt Narbe kommer man inte att sätta in någon extra säkerhetspersonal utöver den styrka som normalt jobbar under högriskmatcher.

Matchen spelas på Swedbank Stadion på måndag klockan 19.00.