Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En grupp forskare i Belgien tog sig an en av fotbollsvärldens mest ställde frågor det senaste decenniet. Bild: Bildbyrån
En grupp forskare i Belgien tog sig an en av fotbollsvärldens mest ställde frågor det senaste decenniet. Bild: Bildbyrån

Messi mot Ronaldo – forskare löser frågan

Nu tror sig en grupp forskare i Belgien ha löst frågan som diskuterats i fotbollsvärlden i drygt tio års tid. Vilken spelare är bäst av Lionel Messi och Cristiano Ronaldo?

Det är datorforskare vid KU Leuven-universitetet i Belgien som tagit fram en formell för att söka efter svaret på en av fotbollsväldens mest ställda frågor det senaste decenniet.

Resultatet bygger inte bara på mål och assists. Det bygger på alla offensiva, och defensiva aktioner spelarna genomför under en match. All data samlas in och kodas om enligt ett poängsystem. Samtliga matcher från och med säsongen 2013/14 till och med säsongen 2017/18, efter vilken Ronaldo lämnade Real Madrid, har ingått i analysen.

– Ett mål är en sällsynt händelse. Det sker omkring 1 600 olika händelser under en match. Vår modell tittar på varenda aktion – skott, passningar, dribblingar, tacklingar – och kalkylerar deras värde, säger forskaren Jesse Davis till Sporza.

Resultatet då? Jo, det visar på en tydlig vinnare.

Forskarna kom fram till att Lionel Messi har 1,21 poäng per match mot Cristiano Ronaldos 0,61. Argentinaren kan alltså, enligt det forskarna kom fram till, anses vara dubbelt så bra som portugisen.

PhD-studenten Tom Decroos, som hjälpt till med researchen, analyserar resultatet.

– Under de första säsongerna är deras prestationer ganska jämlika men under säsongen 2015/16 börjar Messi dra ifrån, säger han till den belgiska sportsajten Sporza.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.