Mer kaos kring Blåvitts nysatsning – utsattes för attacker

IFK Göteborgs intåg i NFT-världen fortsätter att vara stökigt. Under torsdagens återlansering utsattes marknadsplatsen Atlanten för överbelastningsattacker. ”Vi har full förståelse för den tekniska utmaningen som finns för Atlanten just nu och vi kommer att diskutera med dem för att hitta en väg framåt tillsammans”, skriver Magnus Eriksson, kommersiell chef hos IFK Göteborg, i ett sms.

ANNONS
|

En kort återblick för den som inte har koll på historien: I slutet av mars meddelade IFK Göteborg att de, som första svenska idrottsklubb, skulle ge sig in på NFT-marknaden. 1 000 spelarkort, med olika förmåner kopplade till sig, skulle släppas på marknadsplatsen Atlanten.

– Det är ett väldigt spännande steg för oss, sa Magnus Eriksson, kommersiell chef hos IFK Göteborg, då.

Den 2 april släpptes så korten. Eller släpptes och släppte ... På grund av en framflyttad lanseringstid kraschade Atlantens system. Väldigt få köp gick igenom.

– När klockan var tolv hade vi 3400-3600 samtida användare. Då gick det inte att köpa. Det som hände var att ”FIAT”, systemet där vi tar betalt med kort, bara stod och loopade, berättade Atlantens grundare Seth Nauclér.

ANNONS

Han tillade:

– Vi kommer ha en relaunch inom kort.

Satsningen utsatt för överbelastningsattacker

En återlansering, alltså. Den skedde under torsdagskvällen. Bättre lycka nu? Knappt. När klockan slog 19.04 och plattformen skulle öppna för försäljning gick det inte att komma in på hemsidan.

Senare visade det sig att Atlanten hade utsatts för överbelastningsattacker. Något IFK Göteborg kommunicerade ut under kvällen.

”Vi har fått till oss att Atlanten utsätts för så kallade överbelastningsattacker under torsdagskvällen. Inga användaruppgifter eller -data är hotade men tillgängligheten på hemsidan påverkas. Atlanten kommer att informera så snart det finns mer att berätta”, skrev klubben på Twitter.

Magnus Eriksson, kommersiell chef hos IFK Göteborg, kommenterar det inträffade i ett sms:

”Atlanten har utsatts för en överbelastningsattack och gör en utredning kring det. Vi har full förståelse för den tekniska utmaningen som finns för Atlanten just nu och vi kommer att diskutera med dem för att hitta en väg framåt tillsammans”.

När GP når Eriksson per telefon under fredagen och frågar om NFT fortfarande känns som rätt för dem att gå svarar han:

– Vi måste utvärdera och se var vi landar här. Men jag såg att Pirlo (Andrea) släppte en egen NFT i dag. Oavsett om man gillar det eller inte så kommer det att komma.

ANNONS

Trots det, har ni funderat på att lägga ner er egen satsning med tanke på allt som har hänt?

– Nej, det har vi inte gjort. För oss är kamratskap viktigt och det är en partner till oss som har gjort en satsning och vi har varit en del av den.

Attackerna kan polisanmälas

Seth Nauclér, Atlantens grundare, om det som hände under torsdagskvällen:

– Någon eller några vill oss eller någon annan illa. Det som hände var att 18.00 påbörjades en DDoS-attack, alltså en överbelastningsattack, med IP-adresser från Kina, Brasilien, Vietnam och USA. Under den första timmen hade vi styvt tio miljoner sessions på sajten. Det är lika mycket som Aftonbladet har på en vecka.

– Vissa kom in och lyckades köpa, men långtifrån alla.

Seth Nauclér fortsätter:

– Man gör inte det här på en kafferast. Det här är någon som aktivt har utvecklat det här. Och sedan skickar in bottar på sajten.

Kan man spåra det?

– Det kan man eventuellt. Vi kommer, när vi är helt klara med allt som behöver göras, mest troligt att polisanmäla detta. Då får den utredningen visa.

Likt IFK Göteborg poängterar Seth Nauclér att inga användaruppgifter eller -data hotades.

– De försökte få ut uppgifterna på våra användare, men det har vi supersäkrat. Det fick de självklart, absolut, inte.

ANNONS

Fakta: NFT

NFT står för ”non-fungible token” och är vanligtvis någon form av digitalt konstverk, som en bild eller en film. Vanligtvis sparas NFT:er på ”smarta” blockkedjor som ethereum, Solana eller liknande.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS