Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: DANIEL STILLER
Bild: DANIEL STILLER

Mentala osäkerheten problemet för Blåvitt

Allt gick enligt plan för IFK Göteborg – men efter det tidiga ledningsmålet låste sig allt för spelarna. Pressen påverkade prestationen. Hjärnspöken började skrämmas.
– Just nu är det tyvärr inte en teknisk eller taktisk grej. Det är en mental grej, säger sportchefen Mats Gren.

Han kopplar samman dagens IFK Göteborg med en sejour i schweiziska Grasshoppers han representerade en gång i tiden. Då som nu upplever han att en sämre resultatmässig säsong skapar mentala spärrar hos spelare.

– Det är en mental sak. När vi får göra 1-0 känner man att det borde flyta på. Istället blir vi försiktiga, vi backar. Det är det som man inte blir riktigt klok på, säger han och fortsätter:

LÄS MER: Sen kvittering räddade Blåvitt mot Trelleborg

– Det känns som att vi bara vill försvara ledningen när vi gör målet, istället för att fortsätta och söka 2–0. Tyvärr är det så att det sätter sig i huvudet. Det är många som springer och gömmer sig. Vi måste komma ifrån det.

"Det är bedrövligt"

Spelarna delade Grens analys. Efter det tidiga ledningsmålet kom en helt annan reaktion än vad de hoppats på.

– Att vi gör mål så tidigt och blir så rädda som vi blir ... den tekniska nivån hamnar på en nivå som är undermålig. Målet får motsatt effekt mot vad det borde ha haft. Det är bedrövligt, säger Tobias Hysén.

LÄS MER: Hysén ut på bår efter brutala sparken

– Får vi den starten ska vi spela av den. De har inte vunnit på 20 matcher eller något sådant. Det är bara att bomba på liksom.

Sebastian Ohlsson gjorde Blåvitts ledningsmål och firade rejält. Snabbt vändes dock glädjen mot nervositet när Trelleborg tryckte tillbaka hemmalaget.

– Vi börjar sjunka ner och spelar för många bollar i mitten som de bryter och ställer om på. Där vi är nu kanske man ska göra det enkla, det effektiva istället för att krångla till det och bjuda på saker man inte behöver.

Varför reagerar ni som ni gör?

– Jag tror vi gör det för svårt för oss. Vi bjuder in dem i matchen och de börjar tro på det istället för att vi trycker ner dem. De får några chanser och då blir vi ännu mer rädda. Då blir det tufft. Vi spelar svårare än vad vi behöver.

LÄS MER: "Tack för den här tiden, Poya"

"Det är en mental grej"

Att det är det mentala som IFK Göteborg har lokaliserat som sitt huvudsakliga problem för tillfället framgår tydligt av Mats Gren.

– Just nu är det tyvärr inte en teknisk eller taktisk grej. Det är en mental grej. För de som sitter utanför kan det vara svårt att förstå. Det ska inte vara en ursäkt men det är den man måste försöka komma ur. Vi har spelare som underpresterar. Det är inget snack om det. Det vet flera stycken. Jag ska inte säga att alla underpresterar, men det är flera stycken som kan mycket mer, säger han.

Vad har ni gjort för att adressera det problemet?

–Vi har försökt med flera olika saker. Jag vill inte gå in på detaljer, men vi har gjort många olika saker för att få spelarna att inse att vi är bättre än där vi är i tabellen. Spelarna är bättre än vad de presterar just nu. Det är det vi måste inse. Tyvärr är det lättare sagt än gjort ibland.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.